Linkuri accesibilitate

Campania de diplomație publică a lui Mahmud Abbas în Statele Unite


Președintele Barack Obama la întîlnirea cu liderul palestinian Mahmud Abbas la Casa Albă
Președintele Barack Obama la întîlnirea cu liderul palestinian Mahmud Abbas la Casa Albă

Abbas a participat la un dineu cu lideri ai comunității evreilor americani, a fost intervievat pentru canalul PBS de către un cunoscut ziarist, Charlie Rose și a rostit o alocutțune la Institutul Brookings.


Dupa intilnirea de la Casa Alba cu presedintele Obama, liderul Palestinian Mahmoud Abbas s-a lansat intr-o campanie de diplomatie publica, la Washington. Ce a cuprins agenda lui Abbas ne spune in continuare corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

Mahmoud Abbas a participat la un dineu cu lideri ai comunitatii evreilor americani, a fost intervievat pentru canalul PBS de catre un cunoscut ziarist, Charlie Rose si a rostit o alocutiune la Institutul Brookings. Este pentru prima oara cind dl. Abbas are o astfel de prezenta publica in capitala Statelor Unite, asa cum a remarcat la Brookings fostul ambasador american in Israel, Martin Indyk, care este vice-presedintele think-tankului.

Mesajul liderului palestinian la toate aceste intilniri a fost ca este un partner rezonabil si bine intentionat in procesul de pace, atit pentru Casa Alba cit si pentru guvernul lui Benjamin Netanyahu. Abbas a prezentat propunerile sale pentru iesirea din impas. „Acum dorim sa gasim solutii in doua chestiuni—frontierele si securitatea” – a spus el la Institutul Brookings. Mahmoud Abbas a mai aratat ca daca premierul Netanyahu este de acord cu cele doua prioritati, atunci acordul negociat in 2007-2008 cu fostul premier israelian, Ehud Olmert poate servi drept baza de plecare, in negocieri directe.

Ambasadorul Indyk a amintit ca in Occident se stie ca Abbas nu a acceptat propunerea lui Olmert, care avea la baza frontierele din 1967 si anumite schimburi de teritorii, la care liderul palestinian a replicat ca negocierile erau inca in desfasurare atunci cind Olmert a fost obligat sa demisioneze, in urma unor acuzații de coruptie. Fostul deputat democrat Robert Wexler a declarat, dupa intilnire, ca Abbas este de acord cu ideea avansata de Netanyahu ca un stat palestinian sa fie demilitarizat. Wexler a continuat, „Abbas accepta dreptul evreilor de a trai in Israel si conexiunea lor cu teritoriul avind Ierusalimul drept capitala”. In calitatea sa de presedinte al Centrului pentru Orientul Mijlociu, Wexler a gazduit dineul in onoarea lui Mahmoud Abbas in prezenta a numerosi demnitari americani. La acest dineu au fost prezente cele mai importante organizatii evreiesti din America.

Intrebat de ce nu se angajeaza in convorbiri directe cu Israelul, liderul palestinian a evitat de doua ori sa raspunda dupa care a spus ca atita timp cit administratia Obama a cerut Israelului sa inceteze extinderea asezarilor evreiesti si asta nu s-a intimplat, cum putea partea palestiniana sa reactioneze? Abbas a lasat sa se inteleaga ca daca lucrurile evolueaza bine, in circa doua luni ar putea fi demarate convorbiri directe.
XS
SM
MD
LG