Linkuri accesibilitate

Cupa Mondială în Africa de Sud: fotbal, politică și criminalitate


Pentru sud-africani găzduirea Cupei Mondiale egalează în importanţă sfârşitul segregării rasiale, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, şi primele alegeri libere, din 1994.


Începînd de astăzi, timp de o lună, Africa de Sud va găzdui o nouă ediţie a Cupei Mondiale, adică turneul final al campionatului mondial de fotbal. Este prima oară când cea mai urmărită competiţie sportivă din lume se ţine pe continentul african şi – aşa cum relatează Mircea Ţicudean – gazdele sunt din cale-afară de mândre
.

„Africa de Sud este foarte fericită să găzduiască Cupa Mondială FIFA, ediţia 2010”, a spus aseară, în uralele mulţumii, preşedintele Africii de Sud Jacob Zuma, la un concert festiv.

Campionatul începe după-amiază, la ora 17, ora Moldovei, în oraşul Soweto, cu meciul dintre echipa ţării gazdă şi selecţionata Mexicului. În prima zi se joacă în mod tradiţional doar două meciuri – al doilea va fi Franţa-Uruguay.

S-au calificat la turneul final 32 de echipe. Favoritele sunt, în opinia multora, Brazilia, permanenta campionă sau finalistă, şi Spania, noua senzaţie a fotbalului mondial, care a cucerit fără drept de apel ultimul titlu european şi continuă să joace, cum titra ieri un ziar, „ca de pe altă planetă”.

Alte echipe bine-cotate sunt Italia, deţinătoarea titlului, Olanda, aflată într-o nouă sclipire de formă, Anglia, despre care suporterii spun că joacă mai bine decât oricând, Argentina, condusă de cel mai bun jucător al planetei, Lionel Messi şi Germania, echipă tenace care şi-a revenit dintr-o perioadă de mediocritate, ajungînd în finală la ultimul turneu european, organizat chiar de germani. Cine este noua campioană, vom afla pe 11 iulie, după finala de pe noul stadion din Johannesburg.

Cel puţin înainte de primul fluier, Cupa Mondială a fost cea mai încărcată de emoţii istorice din câte s-au ţinut până acum. Şeful comitetului de organizare Danny Jordaan spunea ieri că găzduirea Cupei Mondiale egalează în importanţă sfârşitul segregării rasiale sud-africane, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, şi primele alegeri libere, ţinute în 1994.

Sud-africanii spun că ştiu să petreacă, iar primii oaspeţi sosiţi la Cupa Mondială le dau dreptate. De dimineaţă până seara, oraşele sud-africane duduie în ritmul tobelor, paradele şi petrecerile se ţin lanţ. Elevii au primit o lună întreagă de vacanţă, ca să se poată concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important în aceste zile, anume fotbalul.

Pentru mulţi turişti ajunşi la extremitatea de sud a continentului african, mulţi dintre ei pentru prima oară, Africa de Sud înseamnă în primul rând Nelson Mandela. Primul preşedinte al Africii de Sud democratice, multirasiale, a confirmat prin membrii familiei sale că va asista astăzi la meciul de deschidere, dar detaliile sunt ţinute secrete.

Singura umbră care planează asupra Cupei Mondiale este criminalitatea. Aseară, din nou, au sosit veşti proaste: trei jucători din echipa Greciei spun că li s-au furat banii din camera de hotel, câţiva ziarişti chinezi au fost jefuiţi sub ameninţarea armelor, iar 11 turişti au fost uşuraţi de paşapoarte şi diferite bunuri în timp ce vizitau o podgorie din apropiere de Cape Town.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG