Linkuri accesibilitate

Liberalii cîștigă alegerile generale din Olanda


Susținători ai Partidului Liberal din Olanda
Susținători ai Partidului Liberal din Olanda

Plasarea Partidului Libertății de extremă dreapta pe locul trei la scrutin va face dificile negocierile pentru formarea guvernului




În alegerile generale din Olanda, Partidul Libertăţii, care e anti-islamist şi anti-imigraţie, a devenit a trei forță politică, după numarul de voturi şi de locuri în Parlamentul olandez. Niciun partid nu a acumulat o majoritate de voturi, aşa că va fi necesară o coaliţie pentru a forma guvernul. Dar in situaţia în care Partidul Libertăţii şi-a mărit influenţa, coaliţia va fi dificil de înfăptuit.

Săptămâni de negocieri dure îi aşteaptă pe politicienii din Olanda. Partidul Liberal a obținut 31 de locuri în Parlamentul de 150, urmat de Partidul Muncii, care a ocupat 30 de fotolii. Partidul Libertăţii, cunoscut pentru faptul că se opune islamizării Olandei, a devenit al treilea partid ca mărime în Parlamentul olandez.

Creştin-democraţii au pierdut jumătate din mandate. Ca urmare, prim-ministrul Jan Peter Balkenende a demisionat din funcţia de lider de partid, asumîndu-și responsabilitatea pentru pierderile suferite. Balkenende a mai spus că refuză să fie deputat în noul parlament.

Geert Wilders, liderul Partidului Libertăţii, prin contrast, este triumfător şi declară că olandezii au votat la acest scrutin pentru mai multă securitate, mai puţine crime, mai puţină imigraţie şi mai puţin islam.

Liberalii au anunţat că sunt dispuși să facă coaliţie cu orice partid, în schimb Partidul Muncii este mai rezervat în această privinţă.
Job Cohen, liderul Partidului Muncii, a spus intr-un discurs că nu crede ca va putea conlucra cu Geert Wilders, liderul partidului anti-islamic.

Profesorul de stiinte politice la Universitatea din Amsterdam, Philip Van Praag a declarat că o variantă de ieșire din criză ar fi o mare coaliţie care să nu includă Partidul Libertăţii.
XS
SM
MD
LG