Linkuri accesibilitate

Summitul Organizației de Cooperare de la Șanhai


Summitul SCO
Summitul SCO

Prilej de evaluare a rivalității dintre Rusia și China în Asia Centrală

Organizaţia de Cooperare Şanhai, cunoscută sub acronimul SCO, îşi începe astăzi summitul anual de două zile la Taşkent, cu participarea liderilor Rusiei, Chinei, Kazahstanului, Kirghistanului, Tajikistanului şi Uzbekistanului.

Situaţia din Afganistan este de mai mulţi ani un punct fix pe agenda summitului SCO, iar anul acesta se va discuta desigur şi despre instabilitatea din Kirghistan, unde protestele din aprilie l-au alungat din ţară pe preşedintele Kurmanbek Bakiev. Iar cooperarea – prezentă şi în denumirea organizaţiei – se va referi din nou la combaterea traficului de droguri şi la stăvilirea islamismului militant.

Dar poate aspectul cel mai interesant de urmărit la summit, spune corespondentul nostru Bruce Pannier, va fi relaţia dintre cei doi membri dominanţi ai SCO, China şi Rusia, şi felul cum aceste mari puteri tratează membrii mai mici.

James Nixey, specialist londonez în problemele Asiei Centrale şi Caucazului, spune că ţările din Asia Centrală continuă să fie considerate de China şi Rusia drept nişte simple cariere, adică locuri de unde-şi extrag resursele naturale, în frunte cu hidrocarburile.

SCO a fost creată în 1996 ca o platformă de sporire a încrederii între China şi vecinii săi post-sovietici. James Nixey susţine însă că organizaţia a fost şi a rămas o formă de exercitare a dominaţiei ruseşti şi chinezeşti.

„Rostul ultim al SCO este să obţină influenţă pentru China şi Rusia”, spune Nixey, observînd că pe latura securităţii, promovată mai nou de SCO, nu se întâmplă mare lucru şi în nici un caz ceva destul de important ca expresia „Un NATO oriental”, folosită de unii analişti, să aibă acoperire în realitate.
Expertul londonez crede că orice aspiraţie de a face din SCO o organizaţie democratică şi folositoare tuturor membrilor este sortită eşecului, datorită rivalităţii dintre cele două mari puteri.

Nixey crede că de fapt ruşii sunt mai îngrijoraţi de China decât de Occident. Chiar dacă Kremlinul spune mereu cât de dăunătoare sunt pentru interesele de securitate ruseşti unele activităţi ale NATO sau ale Statelor Unite în Asia Centrală, ruşii ştiu că această prezenţă occidentală este temporară, dar cea chinezească nu va dispărea niciodată.

Expertul londonez ne-a mai spus că relaţiile dintre China şi Rusia sunt încă bune, dar apar semnale că în Asia Centrală rivalitatea se înteţeşte. Ruşii, pentru care regiunea a fost şi a rămas un fel de curte din dos, au deocamdată avantaj, pentru că au trupe în Kirghistan şi Tajikistan. Dar China, a cărei creştere economică impresionantă o face tot mai setoasă de resurse energetice, priveşte cu jind spre gazele naturale şi alte bogăţii ale vecinilor. Şi ca să le obţină în cantitate cât mai mare, cât mai ieftin şi cât mai fără bătăi de cap, nu se va sfii să supere, la nevoie, marele vecin rus de la nord.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG