Linkuri accesibilitate

Scriitorul şi partidul


În calitate de scriitor, poţi să fii conectat la politic, să fii om al cetăţii, să scrii articole şi să lansezi declaraţii şi fără să fii membru de partid.


Deunăzi un scriitor şi un om de cultură a părăsit zgomotos partidul care l-a găzduit o vreme. Presupun că scriitorul cu pricina a avut parte de o decepţie amară, de vreme ce şi-a anunţat plecarea cu surle şi trîmbiţe, acuzînd conducerea partidului de „imoralitate națională”, declarînd ritos că nu mai vrea să aibă de-a face cu foştii colegi partinici. Mai mult, condeierul decepţionat a declarat că îşi rezervă dreptul să adere la un alt partid politic.

Mărturisesc din capul locului că pe mine m-a dezgustat mai mult gestul colegului de breaslă. Să mă explic.
În zorii tranziţiei, în primii ani ai independenţei Moldovei, pe scena politică au urcat o mulţime de scriitori care, din nefericire, nu aveau vocaţia de politicieni. Călcînd strîmb, persistînd într-o euforie contraproductivă şi exacerbată, neglijînd dimensiunea economică şi bombardînd mereu electoratul cu discursuri însufleţitoare-sterile, primii scriitori-politicieni au cam compromis tagma literaţilor. Am remarcat apoi, de-a lungul anilor, nişte scriitori traseişti, care săreau dintr-un partid în altul cu o lejeritate caracteristică mai degrabă unor indivizi puşi pe carieră. Am văzut nişte scriitori pe post de consilieri şi purtători de cuvînt ai unor politicieni.

Mărturisesc că, ori de cîte ori îi vedeam înregimentaţi în cohortele partinice, mi se furişa în suflet un soi de amărăciune adîncă. Fireşte că orice om are dreptul să devină politician, şi scriitorii nu sînt o excepţie. Numai că mai firesc pentru un creator de universuri ficţionale, care alege binele de rău, pentru un scriitor care îşi ia în serios meseria, ar fi să stea deoparte de lumea partidelor politice.

La urma urmei, în calitate de scriitor, poţi să fii conectat la politic, să fii om al cetăţii, să scrii articole şi să lansezi declaraţii şi fără să fii membru de partid. Şi cred că un asemenea scriitor, care a rezistat tentaţiei de a deveni membru de partid, are şi o credibilitate mai mare. Şi am impresia că – acum şi aici - nu prin activitate partinică scriitorii îşi pot recăpăta autoritatea în societate. Asta nu înţeleg, din păcate, condeierii care părăsesc zgomotos partidele pentru a-şi etala disponibilitatea de a intra în alte partide.
XS
SM
MD
LG