Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Fotbal și erotism


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Erotizarea sportului de performanţă este tot mai evidentă în vremea din urmă.


Mâine se dă startul campionatului mondial de fotbal. Va fi sau nu amorul, înainte de meciuri, tabu pentru fotbalişti? E întrebarea la care îşi propune să răspundă în jurnalul său de corespondent Alexandru Călinescu
:

Începe peste cîteva zile campionatul mondial al „sportului rege” care, o dată la patru ani, mobilizează toată suflarea amatorilor de fotbal. Calcule, pronosticuri, rememorări ale ediţiilor precedente, evocări nostalgice ale perioadei cînd România se bătea cu Brazilia şi Argentina, consideraţii mai mult sau mai puţin savante despre evoluţia fotbalului modern – vom fi, vreme de o lună, părtaşii unui maraton fotbalistic al cărui cîştigător este foarte greu de prevăzut.

Printre subiectele ce stîrnesc aprige controverse a revenit în atenţie unul care a generat în mai multe rînduri dispute: e bine sau nu ca fotbaliştii să facă sex înainte de meci? Ca la un referendum, voturile sînt împărţite. Printre partizanii lui da se află nume pînă mai ieri celebre, precum Romario sau George Best. Sexul, zic ei, te descarcă nervos, îţi dă aripi pe teren, îşi permite să atingi maximum de formă. Cei care răspund nu au şi ei argumentele lor, pe care le bănuiţi. Dimpotrivă, afirmă ei, e cît se poate de regretabil să intri pe gazon obosit.

Chestiunea, spinoasă, s-a pus şi în cazul altor sporturi, atît masculine cît şi feminine. Spre exemplu, jucătoarele de tenis se împart şi ele în două categorii, pro şi contra: din discreţie, nu voi da nume.

Erotizarea sportului de performanţă este dealtfel tot mai evidentă în vremea din urmă. Fotbalişti celebri – Ronaldo, Beckham – pozează în reclame pentru lenjerie intimă. În tenis, rusoaicele blonde şi înalte apar pe coperţile revistelor ilustrate. Relaţiile sexuale pot deveni chiar o problemă de stat. În China, autorităţile au decis ca cel mai înalt baschetbalist al lor să se însoare cu cea mai înaltă baschetbalistă, în scopul mărturisit de a da naştere unei progenituri şi mai dotate fizic. Acum, la rîndul lui, urmaşului i se pregăteşte o mireasă pe măsură.

Dar, inevitabil, derapajele în sordid sînt tot mai numeroase. Petreceri deocheate, nopţi pierdute în baruri, violuri, scandaluri judiciare. De ziua aniversării, colegii francezului Frank Ribéry, actualmente la Bayern München, i-au oferit drept cadou o prostituată minoră. Convorbiri interceptate, filaj, anchetă pe banii contribuabilului, scandal mediatic, ce mai, tot tacîmul. Rezultatul? Juna prostituată dă interviuri în Paris Match iar Ribéry a fost selecţionat să apere culorile Franţei în Africa de Sud. Să mai zică cineva că sexul dăunează.
XS
SM
MD
LG