Linkuri accesibilitate

12.06 - Chișinău: Alecu Reniță părăsește PPCD


Alecu Reniță
Alecu Reniță

Alecu Reniţă: „Nu m-am împăcat nici o clipă cu retragerea PPCD de la putere şi, mai ales, cu manevrele făcute în comun cu comuniştii, care reprezintă pericolul fundamental pentru fiinţa noastră naţională şi pentru democraţie.


12 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Alecu Reniță părăsește PPCD
.

Dan Ionescu: Defecţiunile din tabăra creştin-democrată au continuat luni, când grupul parlamentar al acestora a pierdut pe unul din membrii săi, provenit din rândul ecologiştilor, deputatul Alecu Reniţă. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

Deputatul Alecu Reniţă, preşedintele subcomisiei legislative pentru ecologie, a difuzat astăzi o declaraţie, prin care anunţă ieşirea sa din grupul parlamentar creştin-democrat. Alecu Reniţă a intrat în Parlament pe lista Convenţiei Democratice din Moldova, din partea Partidului Ecologist „Alianţa Verde”, dar, după cum precizează el în declaraţie, în urma spargerii Convenţiei Democrate, a aderat la grupul parlamentar creştin-democrat. Retragerea Partidului Popular Creştin-Democrat de la guvernare şi alianţa de moment a acestuia cu comuniştii, sunt cele două acuzaţii, pe care deputatul Alecu Reniţă i le aduce grupului parlamentar, din care a făcut parte.

Alecu Reniţă: „Pe toată durata prezenţei mele în grupul creştin-democrat am fost supus disciplinei de partid, dar nu m-am împăcat nici o clipă cu retragerea Partidului Popular Creştin-Democrat de la putere şi, mai ales, cu manevrele făcute în comun cu comuniştii, care reprezintă pericolul fundamental pentru fiinţa noastră naţională şi pentru democraţie. Sunt ferm convins, că fără consolidarea, fără împăcarea şi unificarea forţelor democratice de dreapta, scindarea societăţii se va accentua, iar Republica Moldova se va sufoca în mizerie, întuneric şi comunism. Însuşi timpul obligă forţele politice democratice să se unească, pentru a asigura un viitor Republicii Moldova în spaţiul ţărilor civilizate din Europa.”

Alecu Reniţă se declară solidar cu cele spuse în declaraţia de zilele trecute a vicepreşedintelui demisionar al Partidului Popular Creştin-Democrat, Valentin Dolganiuc, care, între altele, îl acuză pe liderul acestei formaţiuni, Iurie Roşca, de faptul, că a impus în partid o atmosferă de intoleranţă şi un stil dictatorial, care au transformat marea mişcare de eliberare naţională, în ceea ce el a numit, un partid mic, cu aderenţă nesemnificativă. Valentin Dolganiuc a fost în ultimii ani şi preşedinte al Cartelului ţărănesc „Sfântul Gheorghe”, una din cele mai reprezentative organizaţii neguvernamentale a ţăranilor împroprietăriţi, care întruneşte peste 50 de mii de membri.

Reamintim, că după ieşirea sa din PPCD, Dolganiuc a făcut o a doua declaraţie, în care afirma, că reprezentanţii acestui partid au ocupat abuziv clădirea Cartelului, împedicându-l să-şi desfăşoare activitatea de preşedinte al structurii neguvernamentale respective. De menţionat aici, că mai mulţi membri de conducere şi membri de rând ai Cartelului sunt şi membri ai Partidului Popular Creştin-Democrat.

Astăzi la un congres extraordinar al Cartelului ţărănesc „Sfântul Gheorghe”, Valentin Dolganiuc a fost exclus din rândurile acestei organizaţii. Membrii ai biroului executiv al Cartelului au susţinut, că Valentin Dolganiuc nu mai este preşedinte al acestuia, după ce s-a autosuspendat din funcţie în vara anului trecut, decizia sa fiind confirmată şi printr-o decizie a biroului executiv, ambele documente aflându-se la Ministerul Justiţiei. În luările de cuvânt, membri de rând dar şi ai conducerii Cartelului şi-au reconfirmat adeziunea faţă de Partidul Popular Creştin-Democrat, formaţiune care a sprijinit de la început ţăranii împroprietăriţi, şi l-au acuzat pe Dolganiuc de trădare, susţinând că a devenit victimă a unor forţe din exterior şi ai adversarilor PPCD.

Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, nu a comentat declaraţia de astăzi a lui Alecu Reniţă, dar în cadrul congresului a imputat, că Valentin Dolganiuc a acţionat sub influenţa deputatului ecologist. Roşca a respins acuzaţiile lui Dolganiuc, privind existenţa unei alianţe cu comuniştii şi cu şeful statului, Petru Lucinschi, dovadă fiind şi criticele vehemente la adresa acestora din ultima vreme.

Într-o declaraţie pentru presă, făcută după congres, fostul preşedinte al Cartelului, Valentin Dolganiuc, şi-a exprimat regretul faţă de faptul, că acesta s-a transformat dintr-un congres al unei organizaţii neguvernamentale, în unul al unei formaţiuni politice: „Îmi exprim profundul regret pentru faptul, că în loc de congresul Cartelului ţărănesc „Sfântul Gheorghe” a fost, de fapt, congresul Partidului Popular Creştin-Democrat, care întreprinde aceste acţiuni şi în ultimă instanţă a pus cruce pe organizaţia neguvernamentală, care a apărut în 1996. Chiar dacă a fost la acea etapă susţinut de către Frontul Popular Creştin-Democrat, dar în momentul, când apare organizaţia neguvernamentală, ea în nici un caz nu trebuie să fie afliată politic, dacă vrem să afirmăm un sistem democratic şi dacă vrem să afirmăm societatea civilă. Am deja semnale de la Reprezentanţa Băncii Mondiale, că prin acţiunile sale, PPCD a înmormântat Cartelul ţărănesc şi-mi pare foarte mult rău de acest lucru. Fiindcă din ’96 încoace am pus suflet în el.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG