Linkuri accesibilitate

Comunarzii din Ciocârliei au rămas fără barieră de protecție


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Controversa dintre primarul Dorin Chirtoacă și compania „Moldconstruct Market” continuă





La Chişinău continuă războiul declaraţiilor dintre primărie şi compania „Moldconstruct Market”. Primarul general al capitalei şi presa favorabilă noii puteri susţin că firma care ar avea legături cu Oleg Voronin, a încheiat afaceri necurate cu terenuri vândute la preţuri prea scăzute. Astăzi, „Moldconstruct Market” a ripostat printr-o declaraţie de presă.

După intervenţia de ieri a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, bariera de protecţie din strada Ciocîrliei despre care se crede că a fost instalată ilegal de „Moldconstruct Market” - firmă presupusă a fi proprietate a fiului ex-preşedintelui Voronin - a fost înlăturată. Cu asta însă nu s-au încheiat şi controversele legate de acest subiect. Pentru că construite ilegal sunt considerate de către primarul capitalei şi casele din spatele acestei bariere, case care, afirmă Dorin Chirtoacă, aparţin familiei liderului comunist şi apropiaţilor acesteia. Tot ilegal respectiva companie ar fi obţinut, susţine primarul, şi lotul pe care şi-a ridicat imobilele.

Directoarea „Moldconstruct Market", care a apărut astăzi în faţa presei cu o declaraţie, a dezminţit toate acuzaţiile. Angela Şcerbina susţine că licitaţia în urma căreia a procurat terenul a fost legală, bariera de protecţie a fost instalată la fel fără abateri, iar fiul fostului preşedinte, Oleg Voronin nu are nici o legătură cu firma pe care o conduce. Patroana a afirmat de asemenea că va acţiona în instanţă primăria şi a cerut dreptul la replică mediilor care au relatat subiectul.

Şi fostul edil al capitalei, Vasile Ursu care a condus comisia de licitaţie ce a autorizat vînzarea terenului, dezminte că ar fi fost comise abateri de la lege. Solicitat de noi, Ursu ne-a spus că oferta tehnică propusă de compania respectivă a fost cea mai bună la acel moment, iar preţul obţinut - cel mai înalt.

Vasile Ursu: „Consiliul Municipal a hotărît să scoată la concurs acest lot cu cel puţin 3 mln. lei. Şi au fost trei oferte. Cea mai bună a fost asta – au dat 4,5 mln. lei şi s-au angajat să constuiască biserică, grădiniţă, magazin. Astea erau necesare, pentru că infrastructura acolo era zero. Pe urmă, s-au început discuţiile că e o firmă a lui Oleg Voronin. Eu de unde aveam să ştiu. Da de ce s-a schimbat proiectul şi s-a constuit casă pentru Voronin pe un ha. – asta trebuie să răspundă Dorin Chirtoacă.”

Primarul Chirtoacă recunoaşte că devierile de proiect au avut loc deja în perioada în care este şef al capitalei, dar spune că n-a ştiut despre asta, iar acum a declanşat o anchetă de serviciu ca să stabilească funcţionarii responsabili.

O altă anchetă a pus pe rol Centrul anticorupţie, care i-a solicitat primarului materialele compromiţătoare în baza cărora îşi construieşte acuzaţiile. La solicitarea poliţiştilor, Dorin Chirtoacă s-a prezentat astăzi la centrul anticorupţie cu un pachet de documente, inclusiv lista consilierilor municipali din acea perioadă, fără aportul cărora, crede primarul, tranzacţia n-ar fi fost posibilă. Tranzacţie care ar fi prejudiciat bugetul public cu cca. 100 de milioane de lei, estimează edilul, sau două bugete anuale pentru drumuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG