Linkuri accesibilitate

„Moldova e portdrapelul curentului pro-european”


Președintele Mihai Ghimpu, comisarul UE Stefan Fule și premierul Vlad Filat la Chișinău
Președintele Mihai Ghimpu, comisarul UE Stefan Fule și premierul Vlad Filat la Chișinău

Interviu cu Traian Ungureanu, parlamentar din grupul popular despre audierile în Parlamentul European pe tema perspectivelor europene ale R. Moldova.



Premierul Vlad Filat este invitat in Parlamentul European, la audieri organizate de cel mai mare grup parlamentar, grupul popular privind perspectivele europene ale Moldovei, la un an de la schimbarea guvernului. Traian Ungureanu este unul din iniţiatorii audierilor, alături de fostul ministru român de justiţie, Monica Macovei, ambii membri ai grupului popular. L-am întrebat pe ce se concentrează audierile ?


Traian Ungureanu
: „... Este vorba de bilantul primului an şi doi, de perspectiva relaţiilor Uniunii Europene cu Moldova, tot în latura concretă, în ce priveşte lucrurile ce rămân de făcut.”

Europa Liberă: Să ne întoarcem la bilanţul guvernului. Cum este văzut de la Bruxelles?


Eurodeputatul Traian Ungureanu
Tr. Ungureanu
: „Nu există nici un fel de problemă din această perspectivă, autorităţile moldovene, primul ministru Filat au o imagine foarte bună (...) la Bruxelles. Este o situaţie, aş zice, excepţională: printre partenerii estici ai Uniunii Europene, Moldova e, ca să spun aşa, portdrapelul curentului pro-european...”

Europa Liberă: Şi totuși, Catherine Ashton (comisar pentru politică externă) a decis, a propus eliminarea funcţiilor de reprezentanţi ai Uniunii Europene pentru Moldova si Georgia. Ce semnal dă această intenţie ?

Tr. Ungureanu: „E o problemă; şi este o problemă pe care o vom discuta astăzi. Indiscutabil, cred că este un semnal discutabil dacă nu cumva negativ, aici intră în joc mă tem, calcule de politică regională şi politică externă, oarecum în contradicţie cu linia deschisă odată cu Parteneriatul estic. Nu înseamnă că nu rămân alte culoare, sau că nu rămân celelalte culoare şi mecanisme în funcţie; continuă, sper, cu mai mare aplicaţie, negocierile legate de Acordul de asociere, de aici decurge bineînţeles problema cheie a liberei circulaţii şi a regimului vizelor, problema comerţului liber...”


EPPP News

Europa Liberă: Problema vizelor. Există multi experţi care cred că în acest moment, Uniunea Europeană nu este dispusă să acorde nici unei ţări din Parteneriatul estic un statut preferenţial, în domeniul vizelor, pe care nu l-ar acorda Rusiei ?

Tr. Ungureanu: „Adevărata miză a acestei chestiuni e corelaţia între regimul care va fi acordat Rusiei şi regimul de care trebuie să se bucure ţările membre în Parteneriatul estic. Cred că ideea de a acorda mai întâi Rusiei un regim liberalizat de vize, înaintea celor 6 ţări din Parteneriatul estic, e contraproductivă şi ar putea avea efecte destul de grave în zonă. Nu e nevoie, cred, să explic că în această situaţie, paşaportul rus ar deveni documentul de aur pentru întreagă zonă şi asta ar deplasa puternic spre cetăţenia rusă mase destul de însemnate de rusofoni şi nu numai... ”
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG