Linkuri accesibilitate

Comuniștii din Ciocîrliei - o comună cu barieră de protecție


Victor Catan
Victor Catan

Un teren alocat pe vremea unui primar interimar, autorizat de un alt interimar și utilizat de familia Voronin și apropiații ei în contradicție cu planul general prezentat inițial




Ministrul de interne Victor Catan i-a promis preşedintelui interimar Mihai Ghimpu că poliţia va coopera pentru scoaterea barierei de protecţie din strada Ciocârliei, în spatele căreia ar avea case copii fostului preşedinte Vladimir Voronin. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă spune că bariera a fost instalată nelegitim, iar pe lotul din spatele ei s-ar fi construit tot nelegitim casele familiei Voronin şi prietenilor de familie. Cum îndemnurile primarului liberal adresate poliţiei să intervină au rămas până acum fără răspuns, astăzi a intervenit şi preşedintele liberalilor Ghimpu. Detalii din tabăra acuzatorilor şi acuzaţilor.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă spune că în legislaţia contravenţională ar exista mai multe prevederi care ar face posibilă înlăturarea barierei, dar poliţia ezită să le aplice: “Am cerut de două săptămîni să fie întocmit un simplu proces verbal şi pînă acum nici un rezultat.”

În replică, Ministrul de interne,Victor Catană spune că a aşteptat ca şeful poliţiei municipale Silviu Muşuc, care ar fi subalternul primarului, să asigure înlăturarea barierei, dar dacă acesta n-a făcut-o, se va implica personal în această problemă.

Victor Catan: “Dacă primarul i-a cerut subalternului său şi acest n-a reacţionat, atunci o să-l schimbăm. Da, este o contravenţie şi voi urmări ca legea să fie respectată”.

Iată însă reacţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care i-a convocat pe cei doi ca să se clarifice de ce bariera pe care o consideră istalată ilegal continuă să rămînă pe loc la două săptămîni după mediatizarea cazului.

Mihai Ghimpu: “Cînd era Voronin la putere, înţeleg de ce primarul parcă lupta cu morile de vînt. Dar acum chiar nu înţeleg. Poate Voronin este preşedinte în această ţară? De ce continuă aceste ilegalităţi?”

Dacă după intervenţia preşedintelui, problema cu bariera de protecţie s-ar putea să fie soluţionată, atunci în ceea ce priveşte lotul de aproape 4 ha. din spatele acesteia situaţia se complică. Primarul afirmă că pământul ar fi ajuns în mod ilegal în proprietatea familiei Voronin, dar că de dovedit ilegalitatea va fi mult prea dificil.

Dorin Chirtoacă: „La mijloc este o hoţie. Pe vremea interimatului lui Ursu a fost alocat terenul, pe vremea interimatului lui Iordan, au fost eliberate toate autorizaţiile, dar în perioada 2008-2009, a fost schimbat planul general şi în acest condiţii, construcţiile nu pot fi urmărite. Am demarat însă o anchetă de serviciu să vedem care este funcţionarul responsabil. Conform datelor noastre, prejudiciul adus primăriei este de 100 mln. lei – bugetul de doi ani pentru drumurile capitalei.”

Anterior, Centrul anticorupţie a anunţat pornirea unei anchete pe marginea acestui caz. Foştii edili acuzaţi de Dorin Chirtoacă nu au fost de găsit pentru a comenta spusele primarului, dar i-am solitat o reacţie lui Vitalie Pârlog, fost ministru al justiţiei, care îl reprezintă pe Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte, într-un dosar trimis la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Vitalie Pârlog: „Pe dînsul aceasta nu-l vizează din cîte cunosc eu. Persoana lui Oleg Voronin n-are nici o tangenţă cu acest teren.”

Primăria susţine însă că firmele care figurează drept proprietare ale terenului aparţin fiului fostului preşedinte. Acestea ar fi obţinut terenul pentru a construi un cartier locativ cu sute de beneficiari, în realitate însă l-au utilizat pentru case particulare ce ar aparţine familiei Voronin şi apropiaţilor acesteia.
Anturajul fostului preşedinte comunist califică drept răfuială politică interesul sporit al autorităţilor pentru provenienţa proprietăţilor familiei Voronin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG