Linkuri accesibilitate

Monica Macovei vituperează rețele clientelare ale PDL


Pledoarie în România liberă pentru desfințarea agenţiilor şi ramurilor ministeriale care taie frunză la câini




Liviu Antonesei sustine in ziarul Adevarul ca Uniunea Europeana nu are incotro, trebuie sa stabilieasca un calendar de aderare pentru Republica Moldova, fie si numai pentru a restabili echilibrul in zona. Acest echilibru ar fi fost greu deteriorat de orientarea Ucrainei spre est, dupa ce occidentul si-a pus mari sperante in democratizarea ei, si dupa ce Turcia a intrat intr-o zona de ambiguitate inca mai complicata. In schimb, arata Antonesei, succesele Aliantei pentru Integrare Europeana sunt nu doar nesperate, ci de-a dreptul neverosimile. Coalitia a reusit sa-i aduca pe comunisti in situatie de noncombat. Ei vor avea de infruntat un referendum privind schimbarea modului de alegere a presedintelui tarii, si anume prin vot direct, unde este de presupus ca un numar foarte mare de moldoveni vor dori acest scrutin. Prima lui exersare e de natura sa influenteze dramatic pentru comunisti rezultatul viitoarelor alegeri generale.

Daca perspectivele sunt promitatoare pentru Republica Moldova, in Romania situatia se tensioneaza cu fiecare zi, cel putin la nivelul comentariilor de presa. Elena Vijulie argumenteaza vehement in Romania libera necesitatea inlocuirii urgente a premierului Emil Boc cu un “om competent şi liber”, care să desfiinţeze fără ezitare toate agenţiile şi ramurile ministeriale care taie frunză la câini şi să declanşeze un război fără milă împotriva marii evaziuni fiscale (un miliard de euro anual numai din contrabanda cu ţigări, adică jumătate din economiile stabilite cu FMI)”.

Si europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei il acuza pe premierul Emil Boc, si anume pentru ca nu i-a demis pe ministrii care patroneaza retelele clientelare. Declaratia consemnata tot de Adevarul precizeaza doar doua nume – Vasile Blaga, ministru de interne, si Gheorghe Falca, primarul Aradului. Se reaminteste, in acelasi timp, ca recent, presedintele Traian Basescu l-a considerat pe Emil Boc mai degraba victima tradarii ministrilor sai, care nu au pus in aplicare cu onestitate si fermitate masurile de austeritate.

Adevarul face de asemenea tabloul optiunilor pe care le are la indemana Traian Basescu daca guvernul Emil Boc pica prin motiunea de cenzura despusa ieri la Parlament. Seful statului va trebui sa numeasca un nou premier: daca el va fi tot PDL, atunci social-democratii si liberalii vor declansa din nou procedura de suspendare a presedintelui. Un plan B al opozitiei liberale este sa conteste la Curtea constitutionala cele doua legi – de scadere a salariilor si pensiilor – pentru care guvernul si-a asumat raspunderea.
XS
SM
MD
LG