Linkuri accesibilitate

Grevă împotriva deciziei guvernului Zapatero de a reduce cu 5% salariile bugetarilor


Greva sindicatelor din sectorul de stat din Spania
Greva sindicatelor din sectorul de stat din Spania

Guvernul socialist al Spaniei vrea să economisească 15 de miliarde de euro anul acesta şi încă 19 miliarde în 2011





În Spania sindicatele au chemat astăzi aproape trei milioane de angajaţi din sectorul public la o grevă de protest faţă de măsurile de austeritate. Guvernul socialist de la Madrid susţine că ele sunt inevitabile dacă Spania vrea să evite o criză ca a Greciei. Sindicaliştii recunosc că situaţia e grea, dar spun că nu muncitorii au adus ţara în pragul crizei şi nu ei trebuie pedepsiţi.

Antonio, muncitor spaniol, spune că a ieşit astăzi în stradă la Madrid pentru o cauză justă. „E trist – spune Antonio – să fie reduse salariile muncitorilor din sectorul de stat, e trist că într-o societate democratică criza creată de unii este răscumpărată cu banii altora, a celor nevinovaţi.

Părerea lui Antonio este împărtăşită de alt participant la o demonstraţie din centrul Madridului, care spune că reducînd salariile bugetarilor, guvernul crează impresia că munca acestora ar fi oarecum de mâna a doua, că ar fi paraziţi.

Guvernul socialist al Spaniei vrea să economisească 15 de miliarde de euro anul acesta şi încă 19 miliarde la anul printr-o serie de măsuri de austeritate, care includ reducerea cu cinci la sută a salariilor bugetarilor, de la medici la măturători de stradă. Noile reduceri sunt o continuare a unui program de austeritate de 50 de miliarde de euro adoptat la Madrid la începutul anului. În acest fel, premierul Zapatero speră să reducă deficitul bugetar, aflat anul trecut la nivelul de 11,2% din PIB – adică aproape de cel al Greciei - până la 9,3% anul acesta şi la 3%, la anul.

Măsurile de austeritate, inclusiv tăierea salariilor, ar urma să fie prezentate oficial sindicatelor şi patronatului miercuri, dar premierul a spus deja că dacă nu se ajunge la un acord de bunăvoie, va impune programul prin decret, la 16 iunie.

Spania nu este singura ţară din UE care pregăteşte în aceste zile măsuri de austeritate. Noul premier al Ungariei, Viktor Orban a prezentat astăzi în parlament un plan care include reforma sistemului de impozite şi reduceri în sectorul public – inclusiv renunţarea la maşinile de serviciu sau telefoane mobile gratuite pentru angajaţii de stat.

Un plan şi mai drastic, care prevede tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, a prezentat parlamentului de la Bucureşti premierul Emil Boc.

„Austeritate” este cuvântul de ordine şi într-o ţară europeană mult mai bogată decât Ungaria, România sau chiar Spania, anume în Germania. Cancelarul Angela Merkel a anunţat ieri că vrea să economisească 80 de miliarde de euro în următorii patru ani. Ca şi în Spania, sindicatele din Germania au reacţionat deja vehement, spunînd că guvernul conservator îi obligă pe săraci să plătească pentru lăcomia şi nechibzuinţa celor bogaţi.

De partea cealaltă a baricadei, oamenii de afaceri se plâng că planul Angelei Merkel nu este destul de curajos. Puţinele aplauze, cum scrie AFP, vin din partea UE, care apreciază faptul că Germania, ale cărei finanţe sunt relativ în ordine, dă un exemplu altor ţări strângînd cureaua preventiv.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG