Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională contra Legii Lustrației


Ion Iliescu - un rentier lustrabil
Ion Iliescu - un rentier lustrabil

Legea adoptată la 20 de ani de la căderea comunismului a fost constestată de PSD, partid în care mai mișună foști demnitari comuniști



Curtea Constitutionala din Romania nu si-a motivat inca decizia de a declara neconstitutionala legea lustratiei, dar argumentele judecatorilor pot fi scoase la lumina cu usurinta. Legea lustratiei a fost adoptata la jumatatea lunii trecute, iar socialistii, care erau cei mai vizati, au contestat-o imediat. Potrivit legii cei care au ocupat demnitati in perioada comunista, au avut functii remunerate de Partidul Comunist Roman sau au lucrat in aparatul represiv al statului n-ar mai avea voie sa ocupe functii publice vreme de zece ani.

Mentorul socialistilor, Ion Iliescu, fost presedinte al tarii vreme de 10 ani dupa caderea vechiului regim, ar fi fost lustrat, fiindca cea mai mare functie pe care a avut in perioada comunista a fost cea de membru in consiliul de ministri. Pentru el ar fi foat o lustratie simbolica, fiindca s-a retras din functii publice, insa continua sa aiba o mare influenta asupra socialistilor romani.

In afara de fostul presedinte Iliescu, partidul pe care inca il gireaza are inca in consilii judetene, primarii si alte institutii descentralizate oameni care inainte de 1989 au ocupat functii retribuite in partid sau in aparatul sau decizinonal. Pentru a se apara, socialistii au invocat in apararea lor rezolutia 1096 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 1996 care precizeaza ca “vinovatia este mai degraba individuala decit colectiva” si ca ‘trebuie demonstrat fiecare caz in parte”.

In acelasi timp CEDO-Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat dreptate unor reclamanti din alte state foste comuniste care au adoptat legi ale lusttratiei, inclusiv pe motiv ca legea a aparut prea tirziu. In ceea ce priveste Romania s-ar fi putut invoca, de pilda, ca in cei 20 de ani citi au trecut de la caderea dictaturii, lustratia trebuia sa-si fa facut demult efectul. Legea lustratiei ar fi urmat sa se aplice asupra celor care ocupa demnitati abia din 2012, dupa alegerile locale si generale, de aceea Diana Calinescu, reprezentanta APADOR-CH in Romania i-a intrebat pe initiatorii legii, ceea ce credea ea ca ar fi intrebat si judecatorii CEDO: “Ce pericol mai pot aduce democratiei la 22 de ani de cind si-au pierdut functia din partidul comunist, cei care ar fi urmat sa fie lustrati”.

Legea respinsa de Curtea Constitutiala a fost de altfel adoptata de Parlamentul Romaniei fara nici un fel de precautii, parca special pentru a fi anulata de judecatorii Curtii. Primul proiect de lege a fost initiat in urma cu 20 de ani de intelectualii din Timisoara, locul de unde a inceput Revolutia Romana
XS
SM
MD
LG