Linkuri accesibilitate

Consumatorii își eficientizează cheltuielile


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

În primele 3 luni ale acestui an consumul cospodăriilor casnice a scăzut cu peste 11%





Iurie Gotişan: Exista deja în multe medii o adevarată psihoză legată de criză, asta fiind întreţinută de ştirile pesimiste condiţionate în mare parte de scăderile salariale, reducerea de personal şi cresterea şomajului. Astfel, într-o astfel de conjuctură, comportamentul consumatorilor nu are cum să nu se schimbe, iar o evidenţă clară în acest sens ne este pusă la îndemînă de cifra de vînzări care a scăzut in 2009 fata de 2008 cu peste 8%. Pe de altă parte, unele studii aparent arată că consumatorii nu au început să cheltuie semnificativ mai puţin, dar totuşi aceştia au prins a cheltui mai eficient.

Europa liberă: Ce înseamnă „mai eficient”?

Iurie Gotişan: Asta ar însemna că populaţia de cele mai multe ori se orientează la situaţiile cînd comercianţii fac promoţii şi oferte speciale, mai ales că aceştia din urmă sînt tentaţi să-şi vîndă producţia ca să nu rămîna cu ea in stocuri. Unii probabil isi mai regindesc stilul de viata, altii se multumesc cu puţinul. Din discuţiile cu unii colegi am costatat bunăoară o altă modalitate de eficientizare a cheltuielilor, haioasa la prima vedere, dar reală şi care de fapt lucrează. Din ce în ce mai mulţi părinţi încearcă să nu-şi mai ia copii la cumpărături, după ce se conving că de fapt cheltuie cam cu 20-30% mai mult în supermarket, daca merg impreuna cu copiii.

Europa liberă: Ce spun statisticile despre scăderea consumului?

Iurie Gotişan: De fapt datele statistice ne oferă un tablou complex sau mai bine spus o situaţie generală din economie cu privire la consum, dar extrapolarea datelor în mare parte reflectă starea subiectivă a fiecarui cetăţean luat în parte. De exemplu, consumul final (public şi cel privat) în 2009 a scazut cu 14%, fapt care a fost generat în particular de scadera consumului final al cospodariilor casnice cu cca 9%. Mai mult ca atît, pentru primele 3 luni ale acestui an consumul cospodăriilor casnice a scăzut chiar cu peste 11%.

Sau dacă ne uităm la volumul creditelor de consum luate de populaţie de la bănci, acesta a scăzut în primele 4 luni ale anului faţă de decembrie 2009 cu cca 20%. De fapt populaţia nu prea se inghesuie să contracteze împrumuturi de la bănci şi din cauza condiţiilor mult mai riguroase impuse de acestea, dar nici bancile nu mai sînt atît de generoase ca inainte.

Europa liberă: Scăderea consumului este totuşi un lucru bun sau rău, dacă e să vorbim în termeni pragmatici?

Iurie Gotişan: Vedeti, aici avem situaţia băţului cu două capete. Consumatorii sînt mai cumpătaţi, sînt impuşi de situaţie să analizeze mai mult atunci cînd decid să-şi cumpere un produs sau serviciu şi chiar încearcă să-şi raţionalizeze cheltuielile în funcţie de preţuri, care la noi de altfel sint în creştere. Deci mai mult sau mai puţin asta ar fi un lucru bun pentru consumatori. Pe de altă parte, scăderea consumului nu este privită cu ochi buni de comercianţi. Nu este bine nici pentru buget dat fiind faptul că odată cu scăderea consumului, se reduce şi volumul impozitelor pe produse colectate la visteria statului (cum ar fi TVA), iar asta poate îngreuna în viitor onorarea unor plăţi sociale spre exemplu.
XS
SM
MD
LG