Linkuri accesibilitate

Reproșuri ale stîngii americane la adresa administrației Obama


Militanți de stînga reproșează președintelui și Congresului, controlat de democrați că sînt prea timizi și prea dispuși să facă compromisuri.


Stinga politica americana, care l-a propulsat la Casa Alba pe Barack Obama, incepe sa se arate nerabdatoare cu presedintele american. Ce-i reproseaza ea lui Obama ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Militanti de stinga reproseaza presedintelui si Congresului, controlat de democrati ca sint prea timizi si prea dispusi sa faca compromisuri. In ciuda faptului ca recentul plan de reformare a sistemului medical a fost adoptat in Congres, fara sa beneficieze de un singur vot republican, stinga ii reproseaza lui Obama ca a renuntat prea usor la proiectul unui plan de asigurare de stat.

In materie de politica externa, seful executivului american este invinuit ca continua angajamentele militare in Irak si Afganistan. Membrii in organizatia de stinga „Campania pentru Viitorul Americii” considera de asemenea ca programul Obama de stimulare a economiei, in valoare de 787 de milioane de dolari este insuficient.

In ciuda faptului ca participantii la reuniunea organizatiei respective il privesc inca cu respect pe Barack Obama este din ce in ce mai clar ca el nu mai captiveaza sindicatele, bloggerii sau militantii de stinga, in general. In conditiile in care si asa democratii nu stau prea bine, in perspectiva alegerilor din noiembrie, faptul ca baza de stinga a partidului se subrezeste accentueaza pesimismul in legatura cu sansele partidului presedintelui.

Baza de stinga a partidului contesta in preliminariile alegerilor candidati democrati, intre care senatoarea Blanche Lincoln. Participantii la reuniune au spus ca prefera ceea ce au denumit „democrati buni” decit moderati care nu contribuie la succesul agendei de stinga. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Josh Earnest a spus ca in primele 500 de zile la Casa Alba, presedintele Obama si-a tinut promisiunile de a reforma sistemul medical, de a produce schimbari in sistemul de invatamint si de a intari economia. Cu alte cuvinte, Earnest a spus ca Obama s-a dovedit un agent al schimbarii, asa cum promisese.

Dar experti de stinga, cum este Arianna Huffington nu sint de acord cu aceasta evaluare ea spunind ca, „Este clar ca speranta in sine nu mai e suficienta”. Militantii de stinga s-au mobilizat in anii presedintiei Bush impotriva razboaielor din Irak si Afganistan si agendei conservatoare. Ei au ajutat la conturarea de majoritati democrate convingatoare in Camera Reprezentantilor si Senat si la alegerea lui Obama. Dar odata cu instalarea acestuia la Casa Alba, peisajul politic s-a modificat. “Am crezut ca alegerea a fost o victorie” – a spus Phaedra Ellis-Lamkins, de la o organizatie ecologica, continuind: „Am uitat ca politicienii nu ofera schimbare, ei devin—odata alesi—parte a sistemului”.
XS
SM
MD
LG