Linkuri accesibilitate

8.06 - Chișinău: Copreședintele Comisiei unificate de control despre situația din Transnistria


Potrivit lui Gheorghe Roman, în ultimele trei săptămâni, Tiraspolul a introdus în zona de securitate două noi formaţiuni militare.


8 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Copreședintele Comisiei unificate de control despre situația din Transnistria.

Dan Ionescu: Astăzi a sosit la Chişinău o Misiune a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Misiunea, alcătuită din şase parlamentari din Canada, Finlanda, Lituania, Slovenia, Suedia şi Turcia, este condusă de finlandezul Kimo Kiljunen. Delegaţia îşi propune să studieze, la faţa locului, din ce motiv anume, Rusia nu a început încă evacuarea treptată a trupelor şi a arsenalelor sale militare din Transnistria, conform unor promisiuni, făcute la conferinţa la nivel înalt a OSCE de la Istanbul.

Corespondenta agenţiei de ştiri Associated Press la Chişinău remarca astăzi, că separatiştii transnistreni şi-au făcut cunoscută poziţia încă înainte de sosirea parlamentarilor OSCE, declarând, că nu vor permite ca aceştea să viziteze depozitele de arme şi muniţii, deoarece consideră că această chestiune trebuie rezolvată numai între Tiraspol şi Moscova. Problema armamentului rusesc din Transnistria a fost abordată joi şi de copreşedintele moldovean al Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman, care a furnizat amănunte interesante despre felul, în care unele arme ajung, fără mari dificultăţi, în mîinele separatiştilor. Amănunte de la Eleonora Lisnic
.

Copreşedintele chişinăuean al Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman, susţine că în ultimul timp a scăzut eficienţa organismului pe care îl co-prezidează. În primul rând, delegaţia Chişinăului în Comisia unificată de control este nemulţumită, că mai multe acţiuni de militarizare a zonei de securitate, întreprinse de partea transnistreană, nu au fost contracarate de celelalte delegaţii.

Potrivit lui Gheorghe Roman, în ultimele trei săptămâni, Tiraspolul a introdus în zona de securitate două noi formaţiuni militare. În satul Chiţcani a fost dislocată o companie din cadrul batalionului de infanterie motorizată de la Tiraspol, iar în oraşul Dubăsari a fost dislocată o brigadă de infanterie motorizată. Aceste acţiuni au avut loc într-un sector al zonei de securitate, supravegheat de pacificatorii din Federaţia Rusă. Prin urmare, reproşurile delegaţiei chişinăuene sunt adresate, în primul rând, părţii ruse. Delegaţia Federaţiei Ruse în Comisia unificată de control afirmă, însă, că nu deţine informaţii, care ar confirma aceste fapte.

Delegaţia Chişinăului în Comisia unificată de control semnalează mai multe abuzuri ale grănicerilor transnistreni. De exemplu, la intrarea şi ieşirea din oraşul Tighina, aflat pe malul drept al Nistrului, grănicerii transnistreni au oprit autobuzele pe rutele Tocuz-Chişinău şi Copceac-Chişinău şi i-au dat jos pe pasagerii, care nu aveau asupra lor paşaport sau buletin de identitate. De pe urma altui post vamal transnistrean au de suferit, ca şi acum câteva luni, locuitorii din Doroţcaia şi Coşniţa. Aceştea sunt supuşi unor proceduri vamale, chiar şi la trecerea de pe un teren agricol pe altul. Iar nu demult, grănicerii nu au permis ţăranilor din Coşniţa să transporte pe câmp câteva ţevi necesare pentru irigarea plantaţiilor.

Înafară de aceasta, delegaţia Chişinăului în Comisia unificată de control presupune, că Tiraspolul este tot mai mult preocupat de nivelul de dotare tehnico-militară a armatei. De exemplu, în timpul repetiţiei generale pentru parada militară de la 9 mai, cei 188 de cursanţi transnistreni, de la centrul de instruire militară din oraşul Tighina, au defilat pe stradă echipaţi cu câte un pistol automat Kalaşnicov. Până la acea dată partea transnistreană declara că nu ţine nici un fel de arme în oraşul Tighina.

Iată ce ne-a declarat, în această ordine de idei, copreşedintele Comisiei unficate de control, Gheorghe Roman: „Avem mari suspiciuni, că este o scurgere de armament de la fosta Armată a 14-ea, care îl folosesc separatiştii la momentul de faţă, îşi întăresdc poziţiile. Începând de la avioane, tancuri, blindate şi altă tehnică militară, am în vedere automobile, până şi la automate, aruncătoare de grenade.”

Potrivit datelor, pe care le deţine Chişinăul, forţele paramilitare transnistrene, dislocate în zona de securitate, numără vreo trei mii de ostaşi. Aceasta în timp ce efectivul pacificatorilor moldoveni, ruşi şi transnistreni se ridică în total la o mie cinci sute de persoane.

Gheorghe Roaman: „În aşa caz se poate de confirmat, că forţele de menţinere a păcii, la momentul de faţă, cu aşa structură care există, ele asigură, ori servesc ca un paravan de militarizare a zonei de securitate şi nu invers, cum a fost confirmat de către părţi la summitul din Odesa, la 20 martie 1998.”

În prezent delegaţia Chişinăului pledează pentru reorganizarea forţelor de pace. S-a propus crearea unui batalion mixt de menţinere a păcii, cu un comandament unic. Potrivit lui Gheorghe Roman, aceasta ar permite accesul pacificatorilor şi al inspectorilor militari în întreaga zonă de securitate. Să precizăm, că în stânga Nistrului activează doar pacificatori ruşi şi transnistreni. Pacificatorii Chişinăului supraveghează doar sectorul din dreapta Nistrului al zonei de securitate.

Gheorghe Roman: „Este regretabil faptul, că la a noastre propuneri de reorganizare a forţelor de menţinere a păcii nu a reacţionat nici o parte, atât din partea transnistreană, cât şi din partea rusă.”

Gheorghe Roman consideră necesar ca forţele de pace de pe Nistru să aibă şi ele un regulament, care le-ar reglementa activitatea, preferabil recunoscut pe plan internaţional: „Fie regulamentul activităţii forţelor de menţinere a păcii, care se află sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. În orişice caz trebuie ca să fie nişte reguli, care urmează a fi respectate de către aceste formaţiuni militare” - spune copreşedintele Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Să adăugăm aici, că liderii Mişcării Salvării Naţionale au anunţat, joi, în mod oficial, că deputatul Ilie Ilaşcu, aflat în detenţie la Tiraspol, a aderat la mişcarea respectivă, precum şi la Mişcarea combatanţilor din Transnistria.
XS
SM
MD
LG