Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton și obiectivele turneului diplomatic în America Latină


„Speranțele in regiune au luat-o mult înaintea realității” -- a declarat Eric Farnsworth, de la organizatia Consiliul Americilor. „Din cauza aceasta se manifestă dezamăgire și un anume cinism”.


Secretarul de stat american, Hillary Clinton a inceput un turneu in America Latina, menit sa imbunatateasca raporturi cu tari care in ultima vreme s-au aflat in dezacord cu America, intr-o serie de chestiuni. Care sint obiectivele turneului ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Secretarul de stat, Hillary Clinton se va afla in Peru pentru reuniunea Organizatiei Tarilor Americane, urmind ca dupa aceea sa se deplaseze in Ecuador, Columbia si Barbados. Obiectivul este de a contracara citeva idei: ca speranta imbunatatirii raporturilor cu tari latino-americane, odata cu presedintia Obama, nu s-a materializat; ca nici speranta ca embargoul impotriva Cubei va fi imblinzit nu a prins contur; si in sfirsit ca administratia nu a facut din reformarea sistemului de imigratie, o prioritate.

„Sperantele in regiune au luat-o mult inaintea realitatii” -- a declarat Eric Farnsworth, de la organizatia Consiliul Americilor, continuind, „Din cauza asta se manifesta dezamagire si un anume cinism”. Expertul considera ca anumite chestiuni sint mult prea spinoase pentru a fi rezolvate peste noapte si ca secretarul de stat, Clinton va prezenta contextul mai larg pentru ca interlocurii sai sa inteleaga de ce lucrurile nu avanseaza atit de repede precum isi doresc.

Raporturile dintre Statele Unite si Brazilia s-au inrautatit din cauza ca Washingtonul cere inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului, in timp ce Brazilia si Turcia vor sa dea mai mult timp diplomatiei. Fireste ca chestiunea iraniana este doar una intr-o complexa relatie, doar ea a creat animozitate intre Statele Unite si o tara, Brazilia, care incearca sa isi asume rolul de lider regional. Doamna Clinton va vorbi de asemenea si despre sprijinul american in regiune pentru dezvoltare si lupta impotriva traficului cu droguri.

O alta chestiune controversata este re-admiterea Hondurasului in Organizatia Statelor Americane, dupa lovitura de stat care l-a inlaturat de la putere pe presedintele Manuel Zelaya. Statele Unite au mediat organizarea de alegeri care l-au adus la putere pe presedintele Porfirio Lobo si se pronunta pentru revenirea Hondurasului in organizatie. Brazilia si Argentina se opun spunind ca noul guvern isi are originea intr-un puci.

In Columbia, Hillary Clinton se va intilni cu cei doi candidati la presedintie, comunicindu-le ca in ciuda faptului ca ajutorul american ar putea fi redus cu 55 de milioane de dolari, Washingtonul sprijina Columbia. Clinton va vizita si Ecuadorul, unde presedintele Rafael Correa face parte dintr-un bloc regional alaturi de critici acerbi ai Americii, presedintele Boliviei, Evo Morales si cel al Venezuelei, Hugo Chavez. Administratia nu vrea ca presedintele Correa sa o ia pe urmele celor doi si de aceea doreste sa-i arate ca nu intentioneaza sa-l izoleze.
XS
SM
MD
LG