Linkuri accesibilitate

7.06 - București: Comisia rogatorie extinde ancheta penală în cazul Costea


Costea a recunoscut că în 1992 a furnizat afişe şi pliante campaniei lui Ion Iliescu în valoarea de circa 400 de mii de franci.


7 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Comisia rogatorie extinde ancheta penală în cazul Adrian Costea.

Noua comisie rogatorie, cerută de justiţia franceză după ce a extins ancheta penală împotriva soţilor Costea, va urma mai multe piste noi. Vor fi audiaţi Ion Iliescu şi trezorierul ultimei sale campanii prezindenţiale (1996) Gheorghe Paşcu.

Cererea care a însoţit crearea acestei noi comisii internaţionale de anchetă arată că firmele lui Adrian Costea, CoexRom şi GSE, au făcut importante cheltuieli în profitul lui Ion Iliescu, cu ocazia campaniilor electorale din 1992 şi 1996.

Costea a recunoscut că în 1992 a furnizat afişe şi pliante campaniei lui Ion Iliescu în valoarea de circa 400 de mii de franci. Costea susţine că nu a cerut rambursarea acestei datorii pentru că după 1992 făcea afaceri cu statul român iar Ion Iliescu devenise preşedintele României. În 1996 a susţinut din nou campania lui Ion Iliescu cu material publicitar, realizat în Franţa , în vaşloare de peste 8 milioane de franci.

Mai mult, Adrian Costea susţine că el a organizat întreaga campanie electorală a lui Ion Iliescu, Iosif Boda fiind numai pro forma şef de campanie. Costea a declarat magistraţilor francezi că a livrat materialele publicitare, realizate de firma sa GSE, în numele unui contract cu PDSR care insa a fost încheiat numai verbal.

GSE a emis însă facturi pe numele lui Gheorghe Pascu, trezorierul campaniei electorale. Costea a mai declarat că s-ar fi întâlnit cu Ion Iliescu în România în 1999 şi că fostul preşedinte i-ar fi promis că datoriile partidului faţă de omul de afaceri vor fi achitate după alegerile din 2000, fie cu bani de la sponsori privaţi, fie din finanţarea electorală a PDSR.

De ce va fi audiat Ion ILiescu ? Magistraţii vor să clarifice condiţiile în care Costea, prin firmele sale, a finanţat cele două campanii prezidenţiale din 92 şi 96. De asemenea magistraţii francezi vor să afle dacă soţii constea au avut statut diplomatic şi ce misiuni le-a încredinţat statul român în aceasta calitate.
XS
SM
MD
LG