Linkuri accesibilitate

6.06 - București: Audierea lui Ion Iliescu solicitată în dosarul Costea


În cazul fostului preşedinte Ion Iliescu se cercetează posibila participare a firmelor lui Costea la finanţarea campaniei electorale din 1996 cu sute de mii de franci.


6 iunie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Radu Călin Cristea).

Audierea lui Ion Iliescu solicitată în dosarul Costea.

Parchetul general a primit a doua cerere de comisie rogatorie trimisă de Tribunalul de mare instanţă din Paris, în dosarul Costea, în care se solicită audierea lui Ion Iliescu şi a trezorierului campaniei sale electorale din 1996, Gheorghe Pascu.

Capetele de acuzare împotriva omului de afaceri Adrian Costea sunt, între altele, abuz de bunuri, tăinuire de abuz de bunuri, spălarea banilor în mod curent şi în bandă organizată.

Noua cerere de comisie rogatorie, a aflat Europa Liberă, vine ca urmare a deciziei judecătorilor francezi de a extinde ancheta penală. Iar extinderea se bazează pe informaţiile strânse de prima comisiei rogatorie. Noua cerere de comisiei rogatorie (un dosar) precizează că în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu se cercetează posibila participare a firmelor lui Costea la finanţarea campaniei electorale din 1996 cu sute de mii de franci.
Se cere de asemenea să se cerceteze dacă materialul propagandistic, trimis din Franţa de A. Costea, în valoare de peste 8 milioane de franci a fost taxată la vamă.

Se cer de asemenea informaţii despre statutul diplomatic de care s-ar fi bucurat Adrian Costea şi soţia acestuia în perioada preşedinţiei Iliescu.

Pentru moment, desigur, fostul preşedinte Ion Iliescu nu este cercetat, urmând să fie interogat numai în calitate de martor.
XS
SM
MD
LG