Linkuri accesibilitate

Învățînd limba engleză cîntînd


Alexandru Bordian
Alexandru Bordian

Alexandru Bordian predică toleranța interetnică pornind de la Eurovision 2010





Luni

Doar peste o lună voi ţine în mâna diploma de studii superioare, după o cursă care va include două examene de stat şi susţinerea tezei de licenţă. Ce salariu şi ce situaţie materială mă aşteaptă în viitorul apropiat nu e greu sa presupun, dacă e să contez pe ,,mila” statului.

Intre timp am accesat internetul pentru a studia situaţia PIB-ului pe cap de locuitor în diverse state din Europa pentru o conferinţă. Nu am fost deloc surprins de poziţia Moldovei în clasament. Era arhicunoscutul ,,locul întâi”, de la urmă. Pe scurt concluzia a fost: cu cât mai mult spre vest cu atât mai mare PIB-ul per capita.

Statul nostru tânăr care face primii paşi de democratizare a societăţii încă mai are a se confrunta cu multe carenţe şi stereotipuri negative anacronice în interiorul său. Bunăoară mă ciocnesc foarte frecvent cu polemica din jurul predării religiei în şcoală.

Idea nobilă de a introduce obligatoriu în toate şcolile şi liceele obiectul „Bazele Ortodoxiei” este un lucru lăudabil, însă ridică un şir de întrebări. Oare ortodoxia din R. Moldova a ajuns la un aşa nivel critic, întrucît religia să fie introdusă obligatoriu? Se poate înţelege introducerea religiei obligatorii în unele state din Europa precum Franţa ori Marea Britanie, unde peste 30/40 procente din numărul populaţiei sunt ateişti declaraţi; însă nu şi în Moldova - unde conform sondajelor 93,3% sunt de confesie creştină ortodoxă şi doar un procent infim de 4% sunt atei! În dorinţa de a creşte „generaţii sănătoase din punct de vedere moral şi etic”, Mitropolia riscă să stîrnească un val de nedumirire şi nemulţumire în rîndurile tinerilor din Republica Moldova.

Sunt tânăr şi încă fără mari experinţe în această viaţă la fel ca şi Republica Moldova, cu care m-am născut odată. Însă cer multe de la viaţă şi tind a-mi realiza orice scop propus prin încrederea în forţele proprii. Sunt la început de cale şi am o viaţă înainte la dispoziţie ca şi prietena mea Moldova.

Marţi

1 iunie – ziua copiilor. Trec prin Piata Marii Adunari Nationale. O adevarata atmosfera de sarbatoare. Desi tristetea, suferinta unor copii este de neimaginat. In Moldova o mulţime de copii lăsaţi in grija nimanui de către părinţii plecaţi la muncă în strainătate pentru a întreţine familia. Copii care cresc şi se educă fără atenţia părintească urmează a fi viitorul nostru.

La amiază. Deplasându-mă în oraş nu am evitat să cumpăr de la un chioşc Moldpresa o superbă carte despre mercenarii militari în Irak - ,,Legea celor puternici” din colecţia International Bestsseler, semnată de Steve Fainaru. O carte la doar 11 lei. Este o ofertă foarte plăcută venită din partea cotidianului ,,Timpul”.

Miercuri

Este o zi specială. Sunt preşedinte de tara. După ceaiul matinal tradiţional, în grabă am plecat la serviciu în calitate de şef de stat. Cu câteva zile în urmă am primit o invitaţie din partea Uniunii Traducătorilor Autorizaţi (UTA) pentru a participa la un training de perfecţionare a traducătorilor autorizaţi. Ce se cerea de la mine? Trebuia să o fac pe preşedintele Republicii Moldova şi să expun în faţa ,,Comisiei Europene, principalele avantaje ale statului în urma aderării la Uniunea Europeană. Jocul interactiv consta în testarea abilităţilor traducătorilor în mediul diplomaţiei europene. A fost ceva nou pentru mine. Am aflat cu ce probleme se confruntă şi ce perspective are această functie la noi.

După prânz, ajuns deja acasă, citesc ca de obicei ştirile. Una din criticile cel mai frecvent întâlnite era cu referire la prezenţa Republicii Moldova la Eurovision 2010. Am găsit pe forum fraze precum: ,,România nu a apreciat Moldova cu 12 puncte pentru că reprezentanţii noştri sunt etnici ruşi”, tâmpenii radicale de felul ,,aceştia nu sunt reprezentanţii noştri ci oamenii lui Putin” sau ,,Olia Tira - o Lady Gaga fadă” etc. Este oribil să citesc astfel de tâmpenii. Şi ce dacă sunt etnici ruşi?! Oare suntem atât de intoleranţi cei care pretindem a fi parte din UE faţă de o etnie minoritară?! Până la urmă sunt cetăţenii noştri şi ce importanţă are etnia lor. Au evoluat destul de bine. Faptul că s-au plasat printre ultimele poziţii în acel clasament îşi găseşte explicaţia în principiile geopoliticii culturale europene.

Atâta timp cât relaţiile de solidaritate şi stimă reciprocă indiferent de etnie, religie sau alte criterii nu vor exista, atâta timp societatea noastră va continua sa fie scindată pe extreme. Atâta timp cât nu va exista stima în interior, nu va exista nici cea a europenilor faţă de noi.
P.S.: Primul criteriu de aderare la UE stabilit la Copenhaga pentru statele ex-comuniste: ,,Instituţii stabile ce garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului şi respectarea şi protecţia minorităţilor”.

Joi

O zi plină de agitaţie pentru familia mea. Fratele meu, Marcel susţine examenul la matematică. Sunt absolut convins că la acest examen ca şi la altele va reuși, nervi totuşi mai mult pierde mama şi nu el. Da, iată aşa se mai practica că pe lângă reparaţia iniţiată din casă, mai ai şi examene de susţinut cu pumnii strânşi. Îi sunt şi eu foarte recunoscător mamei pentru susţinerea permanentă de-a lungul anilor mei de şcoală şi de studenţie. Mama permanent a fost şi este pentru mine ca un înger păzitor.

Spre seara, am fost bucuros să îl am ca oaspete pe un bun prieten de-al meu din Soroca – Mihai, care frecvent vizitează Chişinăul. Ambii am crescut pe malul Nistrului.

De fiecare dată când plec acasă, admir natura frumoasă a plaiurilor de nord ale republicii, nu şi infrastructura de aici a capitalismului sălbatic moldav. Drumurile dezastruoase, plombate de mântuială la cel mai inferior nivel lasă o senzaţie adâncă de dezgust. Traseul ,,fericirii” şoferului continuă inclusiv până şi în centrul oraşului Soroca, nemaivorbind de gara auto care este probabil unul din cele mai deplorabile locuri din urbe. Un oraş care ar putea deveni un atractiv centru turistic, cultural şi de investiţii trezeşte mai mult senzaţia unui oraş ofilit şi depopulat.

La acest capitol, nu mai bună e situaţia şi în Chişinău. Nu vreau să trec în detalii, însă de demagogia şi populismul unor politicieni m-am convins deja. Un exemplu elocvent în acest sens este Dorin Chirtoacă. Am avut încrederea când l-am votat în vara lui 2007 pentru funcţia de primar. Acum ce avem?! La sigur că nici nu poate fi vorba de o capitală europeană, ci mai degrabă un sătuc de dimensiuni mai mari, ca şi în trecutul apropiat, până a ajunge Dorin in fotoliul de primar. Cu drumuri la fel ca cele din Soroca, cu mirosul neplăcut de pretutindeni. Şi nimic nu este întâmplător! Nici opiniile echidistante a lui Constantin Tănase din ziarele de ultimă oră, nici cele ale colegilor mei de facultate şi nici opinia publică cu excepţia fanilor radicali a lui domnu’ primar. Şi nu va fi ceva inexplicabil faptul de ce primăria va avea în 2011 un alt primar.

Vineri

Mi-am propus să studiez individual limba engleză după nişte manuale şi o carte audio cu un curs destul de vast şi uşor de însuşit. Nu am avut ocazia să o studiez în şcoală şi iată acum o fac din plăcere când găsesc ceva timp liber. Cunoaşterea limbii engleze este un element important de integrare a celui ce o cunoaşte în spaţiul lumii moderne. Mai trece o oră şi iată că am găsit o metodă interactivă de a citi şi a pronunţa corect cuvintele. Aleg o piesă în engleză care îmi place, extragi din internet textul scris al piesei şi ascultând urmăreşti versurile de pe foaie. Mai trece o oră şi la joc se mai alătură Ludmila şi Radu. Trei ore de engleză mi-au fost de un real folos.

Nu doar engleza este un element de integrare. Spre exemplu după sondajele personale, 95% din populaţia chestionată nu cunosc ce înseamnă activitatea de lobby care este un factor foarte influent în politica statelor dezvoltate. Spre exemplu politica Statelor Unite faţă de Israel este reglementată şi condiţionată favorabil în mare parte în urma intervenţiei permanente a lobby-ştilor în procesul decizional din cadrul Congresului şi a altor structuri de stat. Aşa organizaţii de lobby precum AIPAC. Toate statele raţionale fac lobby în interesul naţional nu şi Republica Moldova care din lipsa apelării la activitatea de lobby rămâne mult în urmă în raport cu alte state la capitolul de dialog şi negocieri cu Bruxelles.

Maxima zilei: ,,Nu te întreba ce poate face statul pentru tine, dar ce poţi face tu pentru stat” J.F. Kennedy.
Previous Next

XS
SM
MD
LG