Linkuri accesibilitate

Catedrala Mîntuirii Șomerilor Neamului


Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Biserica plănuită de BOR va da de lucru la 4000 de oameni, va avea un aer anglican și, desigur, va fi cea mai mare catedrală ortodoxă din lume




Patriarhia Romana declara ca va creea 4000 de locuri de munca la uriasa constructie care va incepe in luna august. Costurile totale ale Catedralei Mantuirii Neamului se ridica la 400 de milioane de euro, dar Patriarhia va incerca sa obtina pentru inceput un imprumut de 200 de milioane, bani necesari pentru finalizarea lucrarii la rosu. Criza economica nu-l sperie pe Patriarhul Daniel, care are ambitia de a lasa in urma cea mai mare catedrala ortodoxa din lume. Oficialii Patriarhiei Romane au explicat ca nu au nevoie de bani de la buget, ca vor garanta imprumutul bancar cu bunurile Bisericii Ortodoxe si ca pentru restituirea ulterioara a imprumutului se bazeaza pe milostivenia poporului. Episcopul Ciprian Campineanul a si facut o socoteala, pornind de la faptul ca in Romania exista 8 milioane de familii, din care 5 milioane sint familii ortodoxe. Daca 3 milioane din aceste familii vor contribui anual cu 10 euro fiecare, in patru ani se pot plati 120 de milioane de euro, cit inseamna costurile fara TVA ale catedralei nefinisate. Episcopul Campineanul spune, insa, ca vor fi strinsi mai multi bani.

In acest fel Biserica Ortodoxa Romana devine unul dintre cei mai mari investitor in aceasta perioada de criza. Totusi proiectul este contestat de Ordinul Arhitectilor din Bucuresti care declara ca viitoarea constructie nu are “nicio legatura cu traditia autentica a arhitecturii ortodoxe romane”. In acelasi timp Catedrala Mantuirii Neamului va fi amplasata in spatele Casei Poporului, sediul parlamentului romanesc, a doua cladire administrativa ca marime din lume, dupa sediul Pentagonului. Catedrala va fi mai inalta cu aproape 40 de metri decit Casa poporului, sugerind si in acest fel dominatia simbolica a bisericii asupra statului.

Noua catedrala prevazuta sa fie ridicata pina in 2015 va avea 120 de metri lungime, 70 latime si 120 inaltime, iar la slujbele din interior vor putea participa 5000 de persoane. La subsol vor fi doua cantine sociale cu 3000 de locuri si o parcare cu 250 de locuri. Specialistii spun ca va fi cea mai scumpa constructie din ultimii 20 de ani. Inaltii prelati motiveaza necesitatea acestui lux pe vreme de criza prin faptul ca in Romania nu exista o mare catedrala.

Proiectul se inspira dupa catedrala anglicana St. Paul din Londra, dar ierarhii ortodocsi din Romania uita ca vremea marilor catedrale europene s-a incheiat acum citeva secole.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG