Linkuri accesibilitate

Statele Unite și raidul israelian de pe nava Marmara


Deputatul Eric Cantor: „Pe măsura ce aflăm mai multe despre cei aflați la bordul navei Marmara devine clar ca ar fi fals să caracterizăm acea misiune drept umanitară”.


De cind un comando israelian a atacat un convoi cu ajutor umanitar pentru regiunea Gaza, opinia publica internationala urmareste cu interes reactia americana. Ce a clarificat in acest sens interviul acordat de presedintele Barack Obama retelei de televiziune CNN ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In interviul acordat postului de televiziune cu audienta internationala, Barack Obama a caracterizat drept „tragic”, incidentul soldat cu moartea a noua persoane si numerosi raniti, dar nu a condamnat atacul israelian, asa cum Turcia si tari din lumea araba doreau. Obama a spus ca pierderea de vieti omenesti este nenecesara, adaugind ca doreste sa vada rezultatele unei investigatii, efectuate la standarde internationale.

Seful executivului american a repetat ca doreste o ancheta serioasa a imprejurarilor in care incidentul s-a produs fara sa ceara insa explicit ca investigatia sa fie facuta de un for independent, asa cum vor criticii Israelului. El a spus ca autoritatile israeliene trebuie sa accepte ideea unei anchete serioase si sa inteleaga ca ea este in interesul de securitate al Israelului.

Barack Obama a spus ca cele intimplate prezinta o oportunitate pentru partile implicate sa incerce sa obtina progrese in procesul de pace din Orientul Mijlociu, avind ca obiectiv existenta a doua state, Israel si Palestina, care sa convietuiasca in conditii adecvate de securitate. „Am incercat de-acum timp de decenii sa obtinem asta pas cu pas si pina acum nu s-a reusit”.

Anumiti membrii ai partidului presedintelui cred insa ca Barack Obama ar trebui sa fie mai ferm cu aliatul Israel dupa cele intimplate. Deputatul democrat, Denis Kucinich a spus ca Israelul a comis un act agresiv impotriva Turciei, prin atacul asupra unei nave sub pavilion turcesc. Actul – a continuat deputatul democrat de Ohio, „submineaza trupele americane in Irak, in conditiile in care eforturile administratiei de a stabiliza Irakul si a retrage fortele depind de cooperarea Turciei si folosirea bazelor aeriene de acolo”.

Kucinich a cerut Statelor Unite sa inceapa sa redefineasca relatiile cu Israelul, spunind ca aceasta tara trebuie sa sufere consecinte diplomatice si financiare pentru actul de agresiune comis. „Daca tara noastra nu actioneaza intr-o maniera substantiala, atunci Statele Unite legitimeaza violenta si sint complice la ea si cetatenii nostri vor suferi consecintele”. Un numar de republicani au facut declaratii de sprijin pentru Israel, intre acestia deputatul Eric Cantor, care a spus, „Pe masura ce aflam mai multe despre cei aflati la bordul navei Marmara devine clar ca ar fi fals sa caracterizam acea misiune drept umanitara”.
XS
SM
MD
LG