Linkuri accesibilitate

Bruta cu maşină


Aici scriitorul, dacă nu e „stîlp al neamului”, e insignifiant în raport cu posesorul unei maşini luxoase.


De la o vreme încoace, de cînd oraşul a devenit neîncăpător pentru torentul de maşini ce creşte neîncetat, tranziţia moldovenească are încă un personaj emblematic: BRUTA CU MAŞINĂ.

E un soi de indivizi pe care nu trebuie să-i cauţi cu lumînarea. E suficient să te plimbi pe străzile oraşului şi-i vei întîlni negreşit. Sînt ţîfnoşi, grobieni, grăbiţi, şi afişează un aer de superioritate ostentativă faţă de pietoni, faţă de cei care... nu au maşini. Am văzut, nu o dată, asemenea brute cu maşini, iţindu-se de după geamurile fumurii ale automobilelor impozante, claxonînd nerăbdător şi răstindu-se la pietonii care, în opinia lor, traversează prea lent strada.

O astfel de brută mi-a ameninţat o dată copilul doar pentru că acesta se juca în curtea blocului care e demult un fel de parcare. În opinia acelui individ, copiii nu trebuie să se joace lîngă maşinile care au invadat curtea, pentru că... le pot zgîria.

Deunăzi, prozatorul Vladimir Beşleagă a fost lovit, chiar în curtea blocului său, de o maşină care porni din loc pe neaşteptate. În loc să-şi ceară scuze, să se simtă vinovat de faptul că nu se uitase în oglinda retrovizoare, individul cu maşină a sărit cu gura mare la prozatorul traumat, chircit de durere. Şoferul era agresiv, de parcă scriitorul ajuns la o vîrstă venerabilă îl tamponase pe el. Şi nici la poliţie nu voia să meargă. Iar poliţistul de serviciu, care a apărut totuşi la faţa locului, dădea semne de lehamite şi nu prea părea interesat de actele şoferului năbădăios.

În alte ţări, în alte civilizaţii, şoferul vinovat ar fi fost copleşit de regrete, iar poliţistul s-ar fi ocupat negreşit şi serios de cel care loveşte nitam-nisam oamenii. În alte ţări, în alte dimenisuni, şoferul vinovat şi-ar fi cerut scuze şi ar fi chemat el poliţia, iar poliţia ar fi cercetat cu minuţiozitate circumstanţele accidentului în care e implicat un mare scriitor al patriei.

La noi însă, nici şoferul şi nici poliţistul habar nu aveau cine era omul tamponat. Şi chiar dacă ar fi ştiut, nimic nu s-ar fi schimbat. Aici scriitorul, dacă nu e „stîlp al neamului”, e insignifiant în raport cu posesorul unei maşini luxoase. Avem aici alte valori, alte priorităţi, alte obişnuinţe...
XS
SM
MD
LG