Linkuri accesibilitate

Marii absenţi şi noile ţinte


Lista lui Mourinho - în loc de lovitură liberă




Meciurile de pregătire pentru Cupa Mondială curg fără mare relevanţă. Evident, titularii îşi feresc picioarele. Orice accidentare cu o săptămînă înainte de Cupa Mondială poate însemna absenţa de la Cupa Mondială. Catalogul celor ce vor lipsi fără accidentare e, însă, deja impresionant. Cîteva nume sonore au fost lăsate acasă de antrenorii care au anunţat loturile oficiale. Toate deciziile de acest gen sînt discutabile. Diferenţa vine din agumente sau din lipsa de argumente.

Cazul cel mai puţin discutabil e Theo Walcott, atacantul de 21 de ani care părea să aibă un loc asigurat în naţionala Angliei, mai ales după meciurile bune cu Arsenal, în final de sezon. Antrenorul Fabio Capello a decis, însă, că Walcott nu poate prinde Naţionala. Walcott e un atacant plin talent tehnic şi explozie în sprint. Asta şi aerul de adolescent debutant l-au făcut foarte popular în Anglia. Însă Capello e un realist dur care cîntăreşte cu mult pragmatism nevoile Naţionalei. Punctul slab pe care Capello l-a intuit imediat e lipsa de experienţă şi, mai ales, incapacitatea de concentrare a lui Walcott în situaţii de mare tensiune. Cupa Mondială va fi de la un cap la altul o stare de tensiune şi, în aceste condiţii, jucătorii cu psihologie tare sînt indispensabili.

Cazul Angliei e cu atît mai interesant cu cît meciul de deschidere împotriva Statelor Unite e mult-mult mai complicat decît o spun aparenţele. Statele Unite nu mai sînt un outsider neglijabil. În ultimii aproape 10 ani, americanii au produs jucători de mare mobilitate şi tenacitate care au adunat experienţă la cel mai înalt nivel, în principalele campionate europene. Donovan, jucătorul nr 1 al Naţionalei americane, a făcut, de pildă, un sezon excepţional în Anglia. În plus, miza meciului Anglia-Statele Unite e complicată de coincidenţele istorice. Exact în acest an se împlinesc 50 de ani de la unul din cele mai uluitoare momente de fotbal de Cupă Mondială. În 1950, la Mondialele din Brazilia, Anglia, cea mai temută echipă a lumii, era învinsă şi umilită de Statele Unite, o echipă de amatori, nulităţi şi începători. Momentul 1950 a lăsat în urmă o traumă pe care fotbalul englez n-a încetat să o evoce. După 50 de ani, meciul Anglia-SUA 0-1 nu mai poate fi un prilej de răzbunare sau o corecţie severă aplicată unei echipe mici. Anglia trebuie să se teamă de americani şi Capello pare să se fi pregătit pe toate fronturile şi în toate compartimentele. Walcott a rămas acasă pentru că Anglia lui Capello nu vrea să rişte nimic.

La fel de discutabilă e despărţirea Franţei de Karim Benzema. Însă aici lucurile sînt cu adevărat discutabile. Benzema a făcut un sezon slab la Real Madrid şi s-ar putea să fie expulzat şi de Jose Mourinho, noul antrenor-superstar al lui Real. Însă Benzema nu e un tînăr necopt ca Walcott ci un jucător cu experienţă la cel mai înalt nivel care trece, pur şi simplu, printr-o eclipsă de formă. Domenech, antrenorul Naţionalei franceze a luat o decizie care s-ar putea să coste. Chiar ieşit din formă, Benzema poate fi soluţia de finalizare, atîta vreme cît are un serviciu bun din linia de mijloc. Domenech a decis, dar multă lume socoteşte că Domenech însuşi e marea problemă a Franţei şi era primul care trebuia lăsat acasă.

Cupa Mondială începe pe 11 iunie dar asta nu înseamnă că fotbalul de club european trece în paranteze. Interesant, mai mult ca niciodată, mişcările intra-europene ţin capul de afiş. Plecarea lui Cesc Fabregas de la Arsenal la Barcelona, de pildă, interesează mai mult decît ce se întîmplă în loturile calificatelor la Mondiale. Transferul lui Fabregas e, acum, aproape cert. Arsenal îşi pierde liderul şi va găsi foarte greu un conducător de joc de acelaşi calibru.

Cealaltă mare temă de speculaţie e aşa numita Listă a lui Mourinho. Instalat la Madrid, Jose Mourinho a sosit cu o serie de ţinte de lux pe care le-a depus în faţa directorilor de la Real Madrid. Interviurile şi declaraţiile lui Mourinho spun unul şi acelaşi lucru: speculaţiile după care Mourinho vizează jucători englezi sînt corecte. Mourinho cunoaşte bine fotbalul englez, după anii petrecuţi la Chelsea şi e aproape sigur că a cerut noului său club să îi cumpere pe Steven Gerrard de la Liverpool şi pe Frank Lampard de la Chelsea. Cu observaţia că Lista lui Mourinho e, cu siguranţă, mai lungă şi mai surpinzătoare decît se poate bănui.
XS
SM
MD
LG