Linkuri accesibilitate

Convorbiri Băsescu - Saakashvili la Cotroceni


Mihail Saakashvili și Traian Basescu la Cotroceni
Mihail Saakashvili și Traian Basescu la Cotroceni

Președintele român Traian Băsescu: ”Neaplicarea legislației internaționale în problema Kosovo a generat invadarea Georgiei și ocuparea Abhaziei și Osetiei”




Romania insista ca Georgia sa fie primita in anticamera NATO asa cum i s-a promis la summit-ul Aliantei din 2008, care a avut loc la Bucuresti. Presedintele georgian Mihail Saakashvili se afla intr-o vizita de doua zile in Romania, iar omologul sau roman Traian Basescu i-a spus in timpul discutiilor ca nu sustine proiectul de tratat de securitate europeana propus de Dimitri Medvedev. Traian Basescu a argumentat ca exista deja doua structuri care se ocupa de problemele de securitate din zona, NATO si OSCE si ca “deasupra acestor institutii internationle nu se poate aseza o propunere venita de la Moscova”.

Presedintele rus considera inca ca cele doua structuri infiintate in timpul razboiului rece nu mai corespond cu vremurile actuale, in conditiile in care NATO continua sa-si extinda aria de influenta. Dimitri Medvedev a propus un tratat de securitate european care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor, nerecurgerea la forta armata, controlul armamentului si principiul potrivit caruia nicio organizatie internationala nu are dreptul exclusiv de a asigura securitatea în Europa. Aceasta idee va fi discutata la summitul OSCE din acest an programata sa se tina la Astana, in Kazahstan.

Presedintele Romaniei a criticat destul de transant comunitatea internationala care a recunoscut micul stat Kosovo, explicind ca “neaplicarea legislatiei internationale in problema Kosovo a generat invadarea Georgiei si ocuparea Abhaziei si Osetiei”.

Traian Basescu a dat aseara un dineu in cinstea presedintelui georgian, iar astazi Mihail Saakashvili s-a intilnit cu premierul roman, cu seful Senatului si cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Presedintele Georgiei a laudat politica energetica proiectata de Traian Basescu spunind ca este “foarte inteligenta” si ca ideea AGRI ii apartine in totalitate.

AGRI, adica Azerbaidjan - Georgia - Romania Interconect este un proiect care va incepe anul urmator si presupune aducerea gazului din Azerbaigean, lichefierea lui in Georgia si transportarea mai departe spre Romania unde se regazifica si apoi intra in circuitul european.
XS
SM
MD
LG