Linkuri accesibilitate

Un adevăr documentat justifică condamnarea oficială a regimului sovietic


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Asumarea acestui adevăr istoric este o premisă esențială pentru o reconciliere civică și națională


Gheorghe Cojocaru
: Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a formulat recent o serie de concluzii și propuneri privind necesitatea distanțării de trecutul comunist. Acest trecut nu numai că trebuie investigat, cunoscut și explicat oamenilor, el trebuie să fie asumat public cu tot ce a avut tragic, dramatic, cu toate părțile lui rele sau bune. Desprinderea categorică de practicile și ideologia unui trecut totalitar este cu atât mai necesară cu cât nu rareori în istoria recentă a Republicii Moldova s-au înregistrat derapaje de la cursul firesc democratic și încălcări grave ale Drepturilor Fundamentale ale Omului. Or, se știe că cine nu-și cunoaște istoria, riscă s-o repete.

Europa Liberă: Cum era, probabil, de aşteptat, toată lumea vede partea invizibilă a icebergului. Or, condamnarea oficială a regimului totalitar comunist din perioada sovietică pe care o propuneţi dumneavoastră se bazează pe partea invizibilă pentru public, nu-i aşa?

Ion Varta, Igor Casu, Gheorghe Cojocaru, Mihail Tasca
Gheorghe Cojocaru: Într-avevăr, comisia a propus înainte de toate condamnarea oficială a regimului totalitar comunist din perioada sovietică. Această propunere se bazează pe datele istorice care demonstrează că regimul totalitar comunist a comis asasinate în masă, a aplicat teroarea ca metodă de suprimare a oamenilor nevinovați, a deportat grupuri masive de oameni în teritoriile îndepărtate ale fostei Uniuni Sovietice, le-a confiscat proprietățile și bunurile, a provocat foametea din anii 1932-1933 și din 1946-1947. Strict statistic, au decedat din cauza foametei organizate peste 200 de mii de oameni, au fost deportați între 70 și 90 de mii de oameni, mii și zeci de mii de oameni au fost executați sau au pierit în gulagurile staliniste. Numărul victimelor regimului totalitar comunist depășește cifra de 300 de mii de oameni sau circa 10 la sută din populația RSS Moldovenești. Toate aceste crime, potrivit dreptului internațional, sunt calificate ca acte de genocid și crime împotriva umanității. Or, crimele împotriva umanității sunt imprescriptibile și este de datoria statului și a societății să ia o atitudine clară și hotărâtă față de acestea.

Europa Liberă: Imprescriptibilitatea înseamnă şi inculparea unor personae concrete?

Gheorghe Cojocaru: În ceea ce privește responsabilitățile, Comisia a propus condamnarea morală a celor care au ordonat și au participat la comiterea acestor crime, deschiderea largă și neîngrădită a arhivelor pentru ca cercetătorii să poată studia toate aceste probleme, iar cei care au avut de pătimit să aibă acces liber la propriile dosare. Totodată, rezultatele activității Comisiei constituie un bun prilej pentru a onora victimele regimului totalitar comunist, dar și pentru a comemora faptele combatanților din mișcarea de rezistență anticomunistă.

Europa Liberă: Pe parcursul activităţii Comisiei mereu aţi avut o “galerie” care vă acuza că aţi fi “un instrument de presiune politică”. Cum răspundeți acestei acuzații, a N-a oară probabil?

Gheorghe Cojocaru: În primul rînd, Comisia a avut de la bun început independența necesară pentru a activa liber și nestingherit. Apoi, Comisia a efectuat o cercetare riguroasă și o analiză științifică a evoluțiilor regimului totalitar comunist, iar concluziile și propunerile sale sunt fundamentate pe documente de arhivă și ancorate într-un cadru internațional care cere condamnarea explicită a moștenirilor totalitare. Obiectul investigațiilor membrilor Comisiei este regimul totalitar comunist de până la 1991 și toate concluziile și recomandările Comisiei se referă, practic, la ceea ce a semnificat acest tip de totalitarism. Comisia nu a formulat un adevăr absolut, dar un adevăr documentat, iar cei care nu doresc să vadă acest lucru, care au urmărit să compromită numele Comisiei și astfel să pună sub semnul întrebării misiunea acesteia, riscă să apară în rolul ingrat de complici ai fostului regim totalitar comunist. Și, nu în ultimul, rând, Comisia a propus asumarea acestui adevăr istoric ca o premisă esențială pentru o reconciliere civică și națională.
XS
SM
MD
LG