Linkuri accesibilitate

Demisia neașteptată a președintelui Germaniei Horst Köhler


Horst Koehler
Horst Koehler

Șeful statului german reacționează astfel la interpretările rău voitoare date afirmațiilor sale legate de intervențiile militare



Pentru prima dată în istoria Republicii Federale Germania demisionează un preşedinte. Anunţul lui Horst Köhler de a renunţa la funcţia supremă în stat a fost absolut surprinzător şi a declanşat un adevărat şoc.

Totul a pornit de la un interviu, în care preşedintele s-a exprimat într-o lungă propoziţie, formulată incoerent, vizavi de intervenţiile militare. Afirmaţiile lipsite de precizie politică şi gramaticală au dat naştere la interpretări, critici şi insinuări. Inclusiv biroul de presă al ex-preşedintelui a răspîndit ulterior o rectificare a pasajului incriminat, precizînd că afirmaţiile lui Köhler au fost greşit înţelese şi că el s-ar fi referit la combaterea pirateriei şi nu la intervenţia din Afganistan.
Iată, însă, ce a spus Horst Köhler pe data de 22 mai, într-un interviu acordat postului naţional de radio Deutschlandfunk: "Suntem cu toţii pe cale de a înțelege că o ţară de dimensiunile noastre, cu o asemenea orientare către export şi cu o asemenea dependenţă de export, trebuie să ştie că, într-un moment decisiv, are nevoie şi de o intervenţie militară pentru a-şi apăra interesele.“ El şi-a exemplificat aserţiunea, în acelaşi interviu, prin invocarea unor „căi comerciale libere“.

Comentînd declaraţiile preşedintelui, ministrul apărării zu Guttenberg a respins interpretarea lui Köhler, aşa cum ea a fost înţeleasă de către opinia publică. Karl-Theodor zu Gutenberg a spus foarte limpede, fără a polemiza contra lui Köhler, că intervenţia din Afganistan nu este dictată de interese economice.

Criticile l-au afectat pe Köhler. Reacţia lui neaşteptată a fost demisia.

Şefa guvernului Angela Merkel nu a comentat decizia lui Köhler de a demisiona, dar, vizibil şocată, ea şi-a exprimat regretele că preşedintele se retrage.

Social-democratul Steinmeier, fost ministru de externe, nu şi-a ascuns nici el suprinderea faţă de acest pas, afirmînd că, pe lîngă problema crizei financiare, acum Germania mai are o problemă în plus.

Potrivit Constituţiei, succesorul lui Köhler va trebui să fie ales în decurs de 30 de zile. Deocamdată partidele încă nu au stabilit cine să candideze. Preşedintele interimar, primarul din landul Bremen şi preşedinte al Bundesratului, camera superioară a parlamentului, Jens Böhrnsen, a recomandat partidelor să se pronunţe abia miercuri.
XS
SM
MD
LG