Linkuri accesibilitate

01.06 - București: Audierile in cazul FNI


Un interviu cu Valeriu Stoica, ministrul justiției, referitor la scandalul FNI și ancheta în curs.



1 iunie 2000

Actualitatea Românească
. (Moderator Radu Calin Cristea; corespondent: Andrei Manolescu).

Audierile in cazul FNI
.

Audierile au loc in conditii de secretizare. Radio Europa Libera a vrut sa afle de la Ministerul Justitiei, Valeriu Stoica cînd se va face lumina in acest caz. Ministrul de justitiei spune că lipseste un cadru legislativ adecvat.

Europa Liberă : Domnule ministru v-aş întreba în ce măsură actul de justitie se poate desfăşura eficient şi mai ales cu rapiditate în cazuri precum cele de la FNI sau în cazul zvonurilor care au creat panică la BCR ?

V. Stoica: Rapiditatea cu care se desfăşoară procedurile judiciare în faza de urmarire penală depind de complexitatea cazului, de eficienţa legii şi de calitatea magistraţilor. În ipoteza Dvs, mai intii trebuie să constatăm că este vorba de chestiuni foarte complicate. Oricît de bine ar funcţiona instituţiile judiciare şi oricit de buni ar fi magistraţii asemenea investigaţii necesită timp. Din păcate, la noi, există şi o dificultate în ce priveşte legea procedurală. Am propus de mai multă vreme modificarea substanţială a codului de procedură penală, deocamdată acest lucru nici măcar nu s-a discutat în Parlament. Este motivul pentru care aceste modificări la legea de procedură penală le-am introdus în pachetul legislativ privind accelerarea reformei în justiţie, este acesta încă un motiv care arata cît de necesară este adoptarea acestui pachet legislativ. Tocmai în cazuri concrete ca acesta este nevoie săp avem proceduri judiciare simple, rapide, stabilite prin lege.

Europa Liberă: O persoana poate fi condamnată pentru că a dat un telefon unui depunător spunîndu-i să-şi retragă banii de la o anumită bancă ?

V. Stoica: Aceasta chestiune trebuie gîndită foarte bine pt că daca este vorba de răspîndirea de informaţii false atunci intra sub incidenţa codului penal. Important este să se stabilească mai întii persoana, faptele savîrşite şi intenţia cu care a acţionat. Din datele publicate de presă, rezulta că sau savîrşit asemenea fapte. Important este să se stabilească autorii lor şi să se lămurească toate împrejurările în care au fost savărşite aceste fapte.
(...)

Europa Liberă: (...) V-as întreba daca la nivelul guvernului sau al CSAT-ului există anumite certitudini cu privire la ce s-a întimplat în aceste doua cazuri ?

V. Stoica: Despre certitudini nu se poate vorbi decît atunci cînd există o hotărire judecătoreasca definitivă. Pină atunci sunt ipoteze, variante de lucru, şi cînd e vorba de ipoteze si de variante de lucru ele trebuie sa fie confirmate prin probe foarte solide. (...)
XS
SM
MD
LG