Linkuri accesibilitate

Trupe israeliene iau cu asalt un convoi de nave transportînd ajutoare pentru Fâșia Gaza


Incidentul armat soldat cu moartea a 10 activiști pro palestinieni a stîrnit proteste la Ankara și îngrijorare la Paris, Berlin și New York


Cel putin 10 activisti pro-palestinieni au fost ucisi dupa ce trupele de comando israeliene au luat cu asalt o flotila de nave care transporta 10 mii de tone de provizii pentru Fasia Gaza.

Elicopterele israeliene au interceptat si au oprit flotila care se indrepta, in timpul noptii dinspre Cipru inspre Fasia Gaza. Miscarea Free Gaza, organizatoare a convoiului, a declarat ca israelienii au tras direct in civilii care dormeau.

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene, locotenent-colonelul Avital Leibovich, are alt punct de vedere: „Din pacate, pasagerii acestor nave au actionat foarte violent impotriva soldatilor nostri, care, practic, au fost linsati. Totul a fost planuit de la bun-inceput” spune el.



Avital Leibovich adauga ca trupele de comando au deschis focul numai dupa ce activistii i-au atacat, si ca in timpul conflictului si cativa soldati israelieni au fost raniti.

Protest în fața reședinței ambasadorului Israelului la Ankara
Ankara a protestat impotriva actiunii militare a Israelului si a calificat actul drept „ireparabil”.

Subsecretarul ministrului turc de Externe, Salim Yenel, a vorbit la telefon cu reporterul nostru: „Acest lucru s-a intamplat in apele internationale, este o incalcare grava a dreptului international, mai ales ca era vorba doar de un convoi care transporta ajutoare umanitare”, spune el.

La o conferinta de presa la Ierusalim, adjunctul ministrului de externe israelian Danny Ayalon a declarat ca activistii sunt bine-cunoscuti pentru legaturile lor cu Al-Qaida si Hamas.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a calificat atacul israelian drept „inuman”, iar Franta si Germania se arata ingrijorate. Seful agentiei ONU pentru drepturile omului s-a declarat socat in legatura cu incidentul armat.
XS
SM
MD
LG