Linkuri accesibilitate

Un festival britanic dedicat lui George Enescu


Tresanton Festival, 2009
Tresanton Festival, 2009

Ediția 2010 a Festivalului Muzical Tresanton, din localitatea St Mawes (Cornwall), care va avea loc la începutul lunii noiembrie, este intitulată „French Connections: George Enescu”.


„Frumoasă locație în Cornwall. Loc de odihnă popular pentru artiști și muzicieni. Excelentă idee pentru un Festival Enescu... ”, comenta pe pagina noastră de pe Facebook o pianistă din Marea Britanie, fostă elevă a lui Mîndru Katz, la știrea că în această toamnă un grup de muzicieni îl vor celebra în mod original pe George Enescu.

Evenimentul a fost recent anunțat, ediția 2010 a Festivalului Muzical Tresanton, din localitatea St Mawes, care va avea loc la începutul lunii noiembrie, fiind intitulată „French Connections: George Enescu”. O formulă de a transmite mesajul că muzica enesciană se va împleti în programul a patru concerte cu aceea a lui Gabriel Fauré, profesorul de compoziție a lui Enescu, cu aceea a lui Ravel, coleg de clasă, și a altor compozitori apropiați sufletește de maestrul român, cum au fost Brahms, Cesar Franck și Bartok.

La Festivalul de la Tresanton, specializat pe muzica de cameră și aflat la a 5-a ediție, vor putea fi ascultate cele două Suite de pian enesciene, al 2-lea Cvartet cu pian, cea de-a doua Sonată de violoncel și celebra Sonată pentru vioară și pian „în stil popular românesc”. Un program unitar și reprezentativ pentru George Enescu, așa cum îl definesc organizatorii Festivalului pe site-ul ce i l-au dedicat, „una din figurile muzicale cele mai importante ale secolului al XX-lea”, „un compozitor excelent și original a cărui muzică, cu cîteva rare excepții, este în mod trist absentă din programe în zilele noastre”.

Imagine de la ediția 2009 a Festivalului
Organizatorii Festivalului, al cărui director artistic este pianistul Noam Greenberg, sînt șapte muzicieni astăzi cu notorietate în circuitul muzical al festivalurilor și scenelor de concert europene și americane. Majoritatea lor s-au cunoscut la începutul deceniului ce se încheie la cursurile de măiestrie ale unui Seminar Internațional de Muzică de Cameră, fondat de un violonist celebru, Sandor Végh și continuate, sub președinția dirijorului Sir Colin Davis, de pianistul Andras Schiff și celistul Steven Isserlis. Intre acești tineri muzicieni proveniți din țări diferite - violoniștii din Finlanda, respectiv Marea Britanie, Pekka Kuusisto și Katharine Gowers, israelienii, Noam Greenberg și clarinestistul Chen Halevy și violoncelistul armean Mikayel Hakhnazaryan - s-a legat o mare prietenie, în care a jucat un rol și dragostea lor pentru muzica de cameră din Europa centrală și răsăriteană. Festivalul 2009, de exemplu, a fost intitulat „Intre Budapesta și Viena”, în program figurînd piese de Beethoven, Kurtag, Ligeti și Brahms.


Un Festival dedicat lui Enescu este, firește, mai mult decît binevenit, iar evenimentul va fi completat în mod fericit de apariția în limba engleză a lucrării lui Pascal Bentoiu, „Capodopere enesciene”, în tălmăcirea lui Lory Wallfish, elevă a maestrului român, volum a cărui apariție este anunțată la Editura „The Scarecrow Press” pentru sfîrșitul lunii august.
XS
SM
MD
LG