Linkuri accesibilitate

Greva bugetarilor - departe de a fi una generală


Social democrații și liberalii din opoziție au viziuni complet diferite în ceea ce privește ieșirea criză

Ministrul muncii din Romania a anuntat astazi ca salariile bugetariilor ar putea sa scada anul viitor cu 30 la suta sau chiar cu 70 la suta, daca guvernul nu pune repede in aplicare reformele drastice pentru care urmeaza sa-si asume raspunderea in parlament. Pachetul prin care urmeaza sa fie taiate cu 25 la suta lefurile celor care sint platiti de la bugetul de stat si cu 15 la suta pensiile a ajuns deja in legislativ, iar opozitia se pregateste sa depuna o motiune de cenzura.

Din cei aproape un milion si jumatate de bugetari au participat insa la greva generala anuntata astazi doar citiva zeci de mii. Liderii sindicatelor din invatamintul romanesc ar fi vrut sa boicoteze bacalaureatul, care incepe astazi, dar ministrul de resort a spus ca proba de competenta lingvistica pentru o limba straina se desfasoara conform graficului. Administratiile publice locale si judetene sint blocate in functie de culoarea politica dominanta. De pilda exista judete precum Alba, unde Partidul Democrat Liberal detine pighiile administrative si politice si functionarii lucreaza normal, la fel la Ploiesti si in majoritatea judeteleor din vestul tarii unde sindicalistii au optat pentru greva japoneza.

In estul si sudul Romaniei au fost insa destule localitati unde administratiile publice au intrerupt lucrul. In sectorul sanitar grevele au fost deasemenea sporadice, in vreme ce in educatie a fost salvat doar bacalaureatul, insa copiii au fost anuntati sa nu mearga la scoala. Socialistii aflati in opozitie sustin grevele si ii cer presedintelui Traian Basescu sa organizeze un referendum pentru masurile anticriza. Liberalii aflati la rindul lor in opozitie nu reusesc sa faca front comun cu socialistii, fiindca populismul stingii a derapat prea mult in ultima vreme. Intre altele liberalii romani sint suparati ca socialistii dau vina pe cota unica de impozitare pentru amploarea crizei economice.

Totusi socialistii pentru a cumpara bunavointa liberalilor vor o motiune de cenzura care sa nu contina si solutiile prin care poate fi salvata Romania. Cele doua partide au conceptii economice complet diferite, insa le leaga aversiunea impotriva lui Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG