Linkuri accesibilitate

Un lung week-end și o listă lungă de priorități pentru administrația Obama


Locuitorii din Louisiana ar dori ca șeful executivului să-și recalibreze prioritățile, numai ca nici un președinte nu-și poate permite să ignore întregul set de probleme cu care este confruntat.


In Statele Unite este un weekend lung, ocazionat de sarbatoarea de Memorial Day. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela la ce prioritati are în față presedintele Obama, care si-a luat o vacanta de citeva zile la Chicago
.

Una imediata ar fi scurgerea de titei, cauzata de accidentul din Golful Mexic, care afecteaza coasta statului Louisiana. Administratia incearca apoi sa ofere asigurari populatiei ca face tot ce se poate pentru a feri tara de un nou atac terorist. Si o alta prioritate importanta este economia si in special crearea de noi locuri de munca.

In Louisiana, firma care se face vinovata pentru dezastrul ecologic este British Petroleum. Dar cu consecintele crizei si impactul lor politic are acum de-a face Barack Obama. Locuitorii din Louisiana ar dori ca seful executivului sa-si recalibreze prioritatile, pentru ca sint confruntati cu o catastrofa de proportiile uraganului Katrina, numai ca nici un presedinte nu-si poate permite sa ignore intregul set de probleme cu care e confruntat.

In Peninsula Corea situatia e foarte incordata dupa ce sudul a acuzat Fenianul ca i-a scufundat o nava de razboi. Marti, la Casa Alba soseste premierul Israelului si va urma o discutie delicata cu privire la procesul de pace in Orientul Mijlociu. Amenintarea terorista nu a disparut, asa cum a demonstrat atentatul dejucat de luna aceasta, la New York. Pericolul nuclear iranian nu-si gaseste o solutie acceptabila.

Redresarea economica in America lasa inca in urma milioane de someri. O lege cu privire la reformarea sistemului de reguli in domeniul financiar este discutata in Congres. Presedintele nu si-a asigurat pina acum sprijin republican pentru planurile sale in sectoarele energetic si imigratie. In iunie, Senatul incepe audierile pentru Elena Kagan, nominalizata de Obama pentru postul de judecator la Curtea Suprema. In plus, se apropie alegerile din noiembrie si democratii au nevoie de ajutor intr-o campanie care nu merge bine.

Mai sint si problemele politice. Tocmai cind se intorcea din calatoria sa in Louisiana, presedintele a avut de raspuns unui scandal politic. Aparent, fostul presedine Bill Clinton i-ar fi oferit deputatului Joe Sestak o pozitie neplatita in administratie, cerindu-i in schimb sa isi retraga candidatura in preliminariile Partidului Democrat pentru Senat, unde favoritul lui Obama era Arlen Specter. Sestak a refuzat si l-a invins pe Specter.

„Unul dintre lucrurile pe care le inveti ca presedinte”—a declarat Barack Obama, „este ca daca ai la dispozitie avion si elicoptere si tot restul, oamenii asteapta sa le rezolvi problemele. Si atunci cind situatia nu merge bine, te vor invinui fara indoiala. Cind merge bine, din cind in cind iti gasesc ceva merite”.
XS
SM
MD
LG