Linkuri accesibilitate

Partidele de centru dreapta au cîștigat alegerile generale din Cehia


Alegerile generale din Cehia au fost câştgate de partidul social-democrat care însă se pare că nu va guverna pentru că nu poate forma o majoritate în Parlament. Social-democratii au cîştigat peste 22 la sută din voturi, urmaţi de 2 partide de dreapta: Partidul Civic-Democrat, cu peste 20 la sută din voturi şi TOP 09. Pe locul patru, cu peste 11 la sută din voturi se află Partidul Comunist, urmat de un partid nou, de centru dreapta, Partidul Interesului Public.
Se așteaptă ca trei dintre principalele partide de dreapta să formeze o coaliţie care s-ar bucura de cea mai solidă majoritate in Parlament de la căderea comunismului şi anume 118 locuri din 200. Se prognozează și că, pentru prima dată, premierul nu va fi liderul civic democraţilor, al celui mai puternic partid din coaliţie.
Pentru prima data in instoria post-comunista a Cehiei, creştin democraţii nu mai sunt reprezentanţi în Parlament, în care nu au intrat nici ecologişti. Atît liderul socil-democratilor cât şi preşedinţii partidelor care nu au intrat in Parlament, au demisionat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG