Linkuri accesibilitate

„Astăzi ajustăm legislaţia fiscală, mâine ajustăm şi nivelul de trai”


Impozitele şi taxele care ajung în buget se reîntorc la contribuabili în alte forme


Potrivit unui studiu realizat în cadrul unui Acord de Parteneriat şi Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, moldovenii trebuie sa-şi schimbe mentalitatea dacă vor să scape de problemele cu Inspectoratul Fiscal.

Experţii spun că asimilarea normelor europene produce conciliere. Dovadă este domeniul fiscal, bunăoară. „Populaţia din Republica Moldova nu trebuie să se teamă de inspectorii fiscali, dimpotrivă trebuie să-i aştepte cu bucurie, să meargă la consultaţii şi să plătească conştient şi la timp impozitele”, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, Eugene Stuart, autorul unui studiu care îşi propune să ofere suport pentru apropierea politicilor şi legislaţiei fiscale a Moldovei de Standartele UE în Republica Moldova.

Eugene Stuart notează că un popor perspicace profită de experienţele altora: „Nu aş spune că un model dintr-o ţară din UE ar funcţiona perfect în Republica Moldova, însa Moldova poate învaţa din structura de funcţionare şi experienţa altor ţări.”

Un exemplu util ar fi la părerea lui Eugene Stuart experienţa ţării sale de baştină, Irlanda care se aseamănă cu Republica Moldova după suprafaţă şi după numărul populaţiei, dar şi prin faima sa din trecut de ţară săracă, devenită însă una dintre cele de frunte. Ceea ce a devenit posibil graţie schimbării mentalităţii pe ambele direcţii – cea a demnitarilor şi a cetăţenilor.

Viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră este de accord cu teza că toţi contribuabilii ar trebui să conştientizeze că impozitele şi taxele care ajung în buget se reîntorc la ei în alte forme.

Victor Barbăneagră: „Fiecare suntem cetătăţeni ai acestei ţări, fiecare dorim să trăim mai bine dar din ce surse? Obligaţia fiecărui cetăţean este de a achita impozitele de a fi un cetăţean bun, în caz contrar neachitarea duce la aceleaşi plăţi care trebuie să le primească, adică salariile şi pensiile nu le vor primi, copiii care au învăţământ gratis nu vor putea să înveţe, nu vom putea să primim nici acea deservire socială sau medicală.”

Abordarea aşa zisă europeană presupune fireşte şi schimbarea mentalităţii angajaţilor de la fisc, recunoaşte Şeful Inspectoratului Fiscal de Stat, Nicolae Platon: „Asta înseamnă că impactul asupra agenţilor economici va fi diminuat. Într-un fel sau altul inspectoratul fiscal tinde spre micşorarea controalelor care sunt operate către agenţii economici. Pentru aceasta noi întrevedem alte tipuri de activităţi cum ar fi de exemplu introducerea din 1 ianuarie 2011 a sistemului GPRS.”

Platon este de părere că un sistem virtual de control, va crea posibilitatea de monitorizare a agenţilor economici de la distanţă şi astfel se va evita implicarea directă a factorului uman care la rându-i constituie un teren fertil pentru acte de corupţie. Şeful Inspectoratului Fiscal consideră că un sistem virtual transparent va descuraja şi fraudele fiscale.

Dar ce cred unii locuitorii din capitală despre impozite, fraude şi noile ajustări europene?

„Dacă legislaţia europeană are careva plusuri şi legislaţia noastră este ajustată la legislaţia europeană atunci da, este un factor benefic, dacă aceasta va duce la majorarea impozitelor şi a taxelor atunci cu părere de rău dar nu-i bine”.

„Salariul oamenilor este foarte mic iar impozitele sunt mari, cheltuielele comune sunt foarte mari, iar pensiile sunt foarte mici”.

„Impozitele sunt mici. Pur şi simplu veniturile sunt foarte mici şi de aia par aşa mari. Dar comparativ cu alte ţări impozitele sunt mai mici totuşi”.

„Sunt suficient de echilibrate, majorarea lor va duce la aceea că populaţia totuşi va fi incapabilă să achite aceste impozite”.

„Nu aş crede că sunt chiar aşa de mari, dacă toată lumea ar achita impozitele ar fi bine dar sunt mărite din cauză că sunt unii care ascund adevăratele venituri, există aşa numita casă neagră”.

„Personal cred că orice se face în scopul apropierii de Uniunea Europeană, este bine. Astăzi ajustăm legislaţia fiscală, mâine ajustăm şi nivelul de trai”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG