Linkuri accesibilitate

Muzică interbelică românească pe scena festivalului RESPEKT de la Praga


Oana Catalina Chițu
Oana Catalina Chițu

Proiect inițiat de Oana Cătălina Chițu și finanțat de Institutul Cultural Român



Oana Catalina Chitu, o cintareata din Romania care este hotarita sa faca muzica interbelica romaneasca cunoscuta in toata lumea si care traieste la Berlin, a avut joi un concert in cadrul festivalului RESPEKT, un festival muzical de traditie la Praga si care este menit sa contribuie la cunoasterea culturilor minoritatilor.

Europa Libera: “Cum ati ajuns la Berlin, dupa care aici in Cehia?”

Oana Cătălin Chițu
Oana Chitu: “Povestea a inceput de fapt demult, acum 20 de ani am vizitat Berlinul si a fost o actiune spontana, am ramas in Berlin. Acolo i-am cunoscut pe baieti, pe muzicieni, si am inceput cu un proiect de muzica tiganeasca. Iar tangoul vroiam sa-l prezint intr-o lumina mult mai mareata. Am suferit ca a fost uitat, ca a fost uitat in Romania si in toata Europa. Acum 3 ani mi s-a ivit ocazia, am depus un proiect la Institutul Cultural Roman, si proiectul a obtinut o finantare. Asa a inceput totul. Astfel am reusit sa-i aducem si pe cei din Romania, pentru ca altfel n-am fi avut fonduri. Cand cantam in formatiune de 8, mai vin cei 2, care de fapt sunt moldoveni, Valeriu Cascaval, care canta la tambal si Anton Slavici, care canta la vioara. Ne intalnim cu totii si cantam.”

Publicul n-a asteptat multe invitatii la dans. L-am intrebat pe Paolo din Italia, unul din cei mai activi dansatori, de unde a aflat despre concert. Mi-a spus ca a vazut un anunt si a vrut sa vada ce fel de muzica e aceasta, pentru ca e prima data cand aude astfel de tango.

Paolo: “Nu te poti opri, ritmul te absoarbe si te face sa-ti misti soldurile la nesfarsit, aceasta muzica merita un loc mai in fata in arena internationala”.

“Sunt aici pentru ca iubesc tango-ul. Iar femeia de pe scena este atat de relaxata si de energica in acelasi timp. Am asistat la un show fantastic. In acest tango chiar am simtit influente balcanice, romanesti”, mi-a spus Cristina Lavata, bastinasa din Praga.

Nu toti cei prezenti au venit la concertul Oanei Chitu pentru ca sunt iubitori de tango.

„I won the tickets on the internet”, o ascultatoare mi-a spus ca a castigat biletele la concert pe internet, dar a recunoscut ca a ramas impresionata.

Oana Chitu: „As dori sa cant si in Moldova. Stiu ca sunt foarte multi oameni carora le place muzica aceasta. Din pacate nu am cantat nici in Moldova, nici in Romania, inca mai astept o invitatie. Sper din toata inima sa reusim sa cantam si acolo, nu numai in celelalte tari.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG