Linkuri accesibilitate

Pretenția iluzorie a lui Smirnov de a semna un contract direct cu Gazprom


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Vice-premierul pentru reintegrare Victor Osipov: „Gazprom are un singur acord, cel cu Moldovagaz, iar cei care consumă gazul trebuie să-l plătească”

Liderul de la Tiraspol condiţionează achitarea datoriei pentru gazele naturale faţă de Gazprom prin încheierea unui acord direct cu compania rusă. Citat ieri de o agenţie de presă de la Chişinău, Igor Smirnov a declarat că lipsa acestui acord ar fi cauza întreruperii achitărilor. Datoria regiunii transnistrene pentru consumul de gaze ruseşti se ridică la cca. 2 miliarde de dolari şi a crescut mult din 2009, de cînd Tiraspolul a încetat să-şi mai achite consumul faţă de filiala moldovenească a concernului rus Moldovagaz. Este posibil un acord direct între Gazprom şi Tiraspol?

„Discuţia sau există sau nu există şi o asemenea discuţie nu există. Gazprom are un singur acord, cel cu Moldovagaz, şi cei care consumă gazul trebuie să-l plătească”, astfel a comentat declaraţia liderului transnistrean prim-vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov.

Un fost director al întreprinderii Moldovagaz, deputatul liberal-democrat Simion Furdui susţine la rîndul său că Gazprom-ul nu va accepta vreodată să semneze un acord direct cu Tiraspolul, pentru că are relaţii contractuale cu o entitate la care detine actiuni, adica cea de la Chişinău, şi asta este suficient.

Simion Furdui: „În relaţiile cu Gazprom, Moldova este partea juridică care îşi pune semnătura pe toate actele oficiale. Dar există un contract separat între Moldovagaz şi Tiraspol şi acesta delimitează clar cantitatea de gaze consumată de dreapta şi stînga Nistrului. Cunosc din prima sursă că datoriile sunt separate demult. Eu sunt cel care am semnat acest contract. Nici Gazprom, nici noi nu am acceptat să apară în acel contract termenul „Transnistria” şi am ajuns la un consens atunci ca să fie scris „stînga Nistrului” şi „dreapta Nistrului” .

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat recent că între Republica Moldova şi Federaţia Rusă ar exista în prezent discuţii referitoare la problema datoriei regiunii transnistrene pentru gaze şi că cele două părţi ar fi aproape de a găsi o soluţie, în maxim două luni.

Demnitarii din guvern responsabili cu acest domeniu refuză deocamdată să dea detalii. Directorul Moldovagaz, Alexandr Gusev a admis însă recent că o soluţie ar fi concesionarea datoriilor transnistrene întreprinderii “Tiraspoltransgaz“, întreprinderea care livrează gazele ruse consumatorilor transnistreni. Drept urmare, afirmă Gusev, datoriile ar fi atribuite întreprinderii “Tiraspoltransgaz“, care ar fi pusă în situaţia să le gestioneze în relația cu “Gazprom“-ul.

Iată ce crede însă Simion Furdui despre concesionarea datoriilor: „Concesionăm sau nu concesionăm, datoria rămîne. Asta nu este o soluţie. Soluţia este să întorci aceşti bani. Sau să acoperi cumva această datorie. Cum anume, nu ştiu...”

Datoria totală a Moldovei pentru gazele ruseşti (inclusiv Transnistria) constituie în prezent peste 2,3 mlrd USD, dintre care 2 miliarde îi revin regiunii transnistrene. Suma include datoriile istorice şi curente, amenzile şi penalităţile pentru întârzierea achitărilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG