Linkuri accesibilitate

Victor Ianucovici întîmpinat cu aversiune la Lvov


Proteste împotriva vizitei lui Victor Ianucovici la Lvov
Proteste împotriva vizitei lui Victor Ianucovici la Lvov

Autoritățile centrale de la Kiev au exercitat presiuni asupra conducerii universității din Lvov în încercarea de a împiedica protestele studenților



Prima vizită a lui Victor Ianucovici, ca preşedinte al Ucrainei , la Lvov, joi, a fost întâmpinată cu proteste. Nimic surprinzător pentru bastionul opoziţiei naţionaliste şi pro-occidentale. La alegerile prezidenţiale din februarie, Ianucovici a primit sub 9 la sută din voturi la Lvov, vestul Ucrainei fiind cunoscut pentru atitudinea sa profund anti-rusă.

Studenţii de la Universitatea din Lvov au protestat la 11 mai împotriva acordului încheiat de Ianucovici cu preşedintele Medvedev prin care s-a prelungit contractul de închiriere a portului din Sevastopol, baza flotei ruse în Marea Neagră. Nu este primul protest de acest fel. Noi sunt însă presiunile oficiale la care pare să fi fost supusă conducerea universităţii, pentru a împiedica protestele de joi.

Corpul didactic al Universităţii catolice susţine că a fost supus unor presiuni constante din partea serviciilor de securitate. Amintind de proceduri ce păreau de mult uitate, rectorul universităţii a fost convocat de un agent al serviciului de securitate care i-a cerut să-i avertizeze pe studenţi să nu participe la acţiuni ilegale, pentru că riscă să fie judecaţi. Mai mult, lui Boris Guziac i s-a cerut să semneze o scrisoare oficială în acest sens iar când a refuzat, i s-a cerut să nu povestească despre cele întâmplate pentru a evita o campanie de dezinformare. Adjunctul rectorului crede că în Ucraina, sub noul regim, se revine la practici totalitate, cum ar fi intimidarea.

Biroul regional al serviciului de securitatea a declarat Europei Libere că nu are cunoştinţă de această întâlnire, ea a fost însă confirmată ulterior de sediul central de la Kiev. Purtătoarea de cuvânt a serviciului de securitate a declarat că întâlnirea a fost legală şi a urmărit să preîntâmpine o violare a legii.
Prin acţiuni ilegale se înţelege acte de violenţă dar si participarea la proteste care nu au fost aprobate de autorităţi.

Se pare că pe 11 mai, universitatea a primit şi un telefon de la autorităţile locale care au vrut să afle câţi studenţi au participat la demonstraţii anti-guvernamentale. Guvernatorul din Lvov, care aparţine partidului prezidenţial, susţine că nu a dat niciodată un ordin să se strângă astfel de informaţii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG