Linkuri accesibilitate

Ex-congressmanul Robert Wexler viitor ambasador în Israel?


Congressmanul Robert Wexler în cursul unei vizite la Europa Liberă în 2009
Congressmanul Robert Wexler în cursul unei vizite la Europa Liberă în 2009

Administrația Obama își dorește în Israel o personalitate politică marcantă, acum cînd încearcă să își asigure sprijinul comunității evreilor americani și să impulsioneze procesul de pace


Surse de la Washington arata ca presedintele Barack Obama l-ar viza pe fostul deputat democrat Robert Wexler, pentru functia de ambasador al Statelor Unite in Israel. Ce semnificatie ar avea o astfel de mutare diplomatica ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Robert Wexler este un sustinator activ al Israelului. A fost in perioada in care era membru in Congres. Continua si acum, la conducerea Centrului pentru Pace in Orientul Mijlociu, un think-tank din capitala americana. In ciuda faptului ca Wexler neaga ca ar fi primit o oferta, surse arata ca administratia Obama isi doreste in Israel o personalitate politica marcanta, acum cind incearca sa isi asigure sprijinul comunitatii evreilor americani si doreste sa impulsioneze procesul de pace.

Israelienii si palestinienii sint angajati in convorbiri indirecte. Mediatorul american, George Mitchell a avut saptamina trecuta doua aparitii publice in America - dintre care una la o scoala evreiasca - ceea ce in trecut a ezitat sa faca. Actiunile administratiei in directia comunitatii evreilor americani dubleaza acum ceea ce Wexler a facut inca din campania electorala, incercind sa convinga ca Obama este ferm decis sa apere Israelul si considera procesul de pace ca o componenta esentiala a securitii acestuia.

Observatorii se intreaba daca fostul deputat e dispus sa renunte la accesul pe care-l acum la cercurile puterii de la Washington, pentru un post guvernamental, fie si de ambasador. Pe de alta parte daca Obama ii ofera postul e greu de crezut ca il va refuza. Noul reprezentant diplomatic urmeaza sa isi ocupe pozitia la inceputul toamnei.

Inca de la debutul sau ca sef al statului, Barack Obama s-a aflat intr-o pozitie delicata, incercind sa se distanteze de politica predecesorului sau, George W. Bush – un sprijinitor fara preconditii al Israelului. Pe de o parte, Obama a incercat odata cu discursul sau de la Cairo, de dupa inaugurare, sa se apropie de lumea musulmana si sa o convinga ca America nu-i e dusman. Si odata cu acest demers au aparut si voci in Israel si in rindurile comunitatii evreilor americani, incercind sa convinga ca Barack Obama - al carui tata a fost musulman - nu este un prieten la fel de bun al Israelului, asa cum devenise o traditie la Casa Alba. Or, aceasta perceptie este considerata de administratia Obama falsa. Presedintele sustine ca doreste sa cistige credibilitate in intreaga regiune de natura sa-i permita sa ajute procesul de pace. Dar ca aceasta credibilitate nu va fi obtinuta sacrificind securitatea Israelului.
XS
SM
MD
LG