Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean ținut incommunicado de separatiști


Irina și Ernest Vardanean
Irina și Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Autorităţile moldovene au promis să ne ajute, dar iată că nu ne-au telefonat şi nu ne-au ajutat” - Avocații de la Chișinău susțin că așteaptă un răspuns de la CEDO

Soţia jurnalistului Ernest Vardanean, arestat pe 7 aprilie de securitatea transnistreană, este îngrijorată de soarta soţului ei, de la care nu a primit nici o veste de mai bine de două săptămâni. Irinei Vardanean nu i se permite în continuare să-şi vadă soţul. Totodată, ea spune că e îngrijorată şi chiar dezamăgită şi de lipsa de acţiune din partea Chişinăului.

Irina Vardanean spune că în ultimul timp nu a fost contactată de avocaţii săi şi nici de reprezentanţi ai guvernului sau de alte persoane de la Chişinău care i-au promis susţinere.


Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Toţi, toţi au uitat de noi. Nu am nici un fel de informaţie”.

Am întrebat-o pe Irina dacă a primit până acum vreun răspuns la zecile de scrisori expediate pe numele unor organzaţii internaţionale sau a unor şefi de stat, inclusiv la adresa lui Dmitri Medvedev.

Irina Vardanean: „Nu, nu am primit nimic. Mai mult, nu ne mai sună nici avocaţii moldoveni, şi nici persoanele din Moldova care ne-au promis să ne sprijine. Iar eu îl sun la telefon pe avocatul nostru, însă telefonul său, nu ştiu de ce, este inaccesibil”.

Soţia jurnalistului spune că nu are nici o veste de la soţul ei, pe care ultima dată l-a văzut pe 11 mai, de ziua lui de naştere, ziua în care Ernest Vardanean a apărut cu pretinsul auto-denunţ la televiziunea transnistreană.

Irina Vardanean: „Nici nu ştiu ce să mai credem. Suntem disperaţi, cu totul. Am dus anchetatorului cererea să ne permită să-l vedem în izolatorul de detenţie, dar el nici n-a vrut s-o primească. A spus: la ce bun? Dacă va fi nevoie, veţi veni la noi la minister. O să vă chemăm atunci când noi o să decidem. Ei spun că starea sănătăţii lui Ernest e bună. Eu ştiu însă că este cel puţin deprimat, că dispoziţia sa e foarte schimbătoare şi că are gânduri negre”.

Am întrebat-o pe Irina cum se descurcă singură cu doi copii şi cine o ajută?

Irina Vardanean: „Autorităţile moldovene au promis să ne ajute, dar aşa şi nu ne-au telefonat şi nu ne-au ajutat. Chiar în primele zile mi-au propus, însă eu am refuzat, având atunci o anumită sumă de bani şi crezând, mai bine zis, nici nu doream să mă gândesc la faptul că lucrurile se vor împotmoli. Acum, mijloacele mele băneşti sunt pe sfârşite, însă nimeni nu ne mai sună şi nici nu ne întreabă de soarta noastră. Deci, avem probleme şi în acest sens, chiar dacă noi nu le acordăm atenţie, însă dacă tot m-aţi întrebat... Ne-au promis că ne vor suna, ne-au promis, dar toţi au dispărut. Sigur, eu lucrez, dar am copil mic şi atunci, cum să spun, găsim cumva posibilităţi şi ne ajutăm între noi. Bani nu avem să angajăm o bonă, de aceea cineva rămâne cu copilul pentru câteva ore ca să pot să merg la lucru. E mama lui Ernest, sora lui şi atât. Noi locuim acum împreună şi ele stau pe rând cu copilul, cât eu sunt la serviciu”.

Faptul că este soţia jurnalistului acuzat de înaltă trădare, spune Irina, nu i-ar fi creat până acum probleme la serviciu, unde şefii şi colegii ar avea o atitudine loială. Totuşi, după auto-denunţul televizat al soţului ei, Irina spune că nu ştie ce va urma.

Irina Vardanean: „În general, nu mai înţeleg nimic. Avocatul moldovean spune că e mai mult ca sigur că după asta Ernest trebuie să fie eliberat. De ce, nu am înţeles, pentru că nu mi-a explicat, iar apoi n-am mai putut comunica, pentru că nu ştiu unde a dispărut. Iar avocatul local spune că, dimpotrivă, dosarul este pregătit acum pentru instanţă şi că va fi judecat. Eu nu ştiu dacă pe 10 iunie, când expiră cele două luni, instanţa va prelungi sau nu mandatul de arest, dar se pare că sunt foarte hotărâţi, iar avocatul local spune că s-ar putea totuşi să-l prelungească cu o lună”.

La întrebarea ce va întreprinde mai departe, Irina a răspuns: „Pe avocatul transnistrean evident că nu mizăm. Autorităţile moldovene mi-au promis să-mi găsească un avocat din Rusia, dar vă spun c-au dispărut de trei săptămâni. De aceea, nu ştiu, se vor supăra sau nu, dar în acest moment mă pregătesc să scriu o cerere de graţiere pe numele lui Smirnov. Pentru că pe toţi i-am rugat, la toţi am scris şi nu am nici un răspuns oficial. Şi de aceea, ultima mea cerere va fi adresată lui Smirnov. Sunt gata să merg la el, să mă închin, mi-e totuna. Nu mai am la cine apela, pentru că nimeni n-a răspuns rugăminţilor mele. Da, mi-au promis, însă au trecut două luni, toţi au dispărut şi toţi au uitat că omul stă la închisoare. Şi-au făcut publicitate, cine şi cum a putut, unii şi-au făcut imagine politică, însă acum, pe nimeni nu mai interesează că un om nevinovat stă la închisoare şi că este folosit în jocuri politice, că are doi copii mici care-l aşteaptă cu sufletul la gură pe tatăl lor şi nici nu ştiu ce să le mai spun despre asta. De aceea, asta-i tot ce pot să fac: să-i cer graţiere lui Smirnov, altceva nu pot să fac nimic, doar să mă înec în Nistru. Nu am altă alegere şi nici nu mai ştiu pe cine să rog. Lui Medvedev tot i-am scris şi l-am rugat”.

Solicitaţi de Europa Liberă, avocaţii de la Chişinău ai familiei Vardanean au evitat să cometeze declaraţiile Irinei, menţionând doar că au făcut toate demersurile necesare şi că rămân în continuare în aşteptarea răspunsurilor, pe care, din păcate, nu pot să le grăbească, şi întâi de toate aşteaptă un răspuns de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la cererea privind examinarea cazului Ernest Vardanean în regim de urgenţă.
XS
SM
MD
LG