Linkuri accesibilitate

BNS a lansat în web o bancă de date statistice


Oleg Cara (Biroul Național de Statistică)
Oleg Cara (Biroul Național de Statistică)

Îi poate ajuta statistica pe oamenii de rînd la organizarea vieţii de zi cu zi?

Biroul Naţional de Statistică pune începînd de azi la dispoziţia publicului larg o bancă web de date statistice. Asta ar însemna că orice persoană ar putea să facă comandă de o anumită informaţie, dintr-un anumit domeniu sau perioadă de timp şi să obţină datele care-l interesează în forma pe care şi-o doreşte, tabel, grafic sau diagramă. E un pas înainte fireşte, dar la ce i-ar servi omului de rînd această oportunitate şi care e rolul statisticii în viaţa omului?

Angajatii de la Biroul Naţional de Statistică cu care am stat de vorba au incercat sa ma convinga la unison că institutia lor este nedreptatita atunci cind e tratata ca un serviciu pus la dispozitia autorităţilor şi instituţiilor de stat. Această părere preconcepută ar fi în opinia specialiştilor o reminiscenţă a sistemului sovietic, care îşi subordonase statistica pentru a putea dirija economia. În societăţile moderne însă accesul la datele culese de statisticieni este egal pentru toţi: de la omul simplu la instituţia sau autoritatea de cel mai înalt rang.

Iată care ar fi principalul motiv pentru care un om simplu ar avea nevoie de ceea ce-i pune la dispoziţie statistica la părerea lui Oleg Cara, directorul adjunct al BNS: ”Prin faptul că sînt bine informaţi despre ce se întîmplă în societate, care sînt tendinţele de dezvoltare socială, economică, vizînd starea mediului etc”.

Pe lîngă informaţie, statistica îi oferă omului simplu baze pentru compararea fenomenelor şi aşa îl ajută să înţeleagă, bunăoară, de ce el trăieşte mai prost decît cei din altă ţară. În ce măsură însă oamenii de rînd pot să interpreteze aceste date în aşa fel încît să nu tragă concluzii greşite?

Sociologul Petru Negură spune că n-ar trebui să existe această problemă dacă nivelul de şcolarizare al populaţiei este satisfăcător, pentru că, adaugă sociologul, informaţia pe care o prezintă BNS este pentru nivelul mediu de pregătire. La părerea lui Petru Negură sociologia nu ar oferi o imagine sută la sută fidelă a realităţii, aşa că omul simplu ar face bine să-şi completeze informaţia şi cu date legitimate.

Petru Negură: ”Are nevoie de informaţie suplimentară şi de obicei lacuna asta o compensează presa sau cercetările de sociologie mai calitative”.

În altă ordine de idei, statistica îl poate ajuta pe om şi la organizarea vieţii de zi cu zi, este convingerea Luciei Spoială, directorul general al BNS.

Lucia Spoială: ”Hai să spun că este ca un fel de vector atît pentru planificarea, atît pentru gestionarea hai să spun chiar şi a veniturilor populaţiei, a omului simplu, a analizei hai să spun eu mai detaliate a situaţiei şi mai simplu pot să spun că nu este altceva decît aranjarea vieţii fiecăruia din noi în dependenţă de nişte date”.

Sociologul Petru Negură consideră că mai utilă pentru omul de rînd ar fi totuşi informaţia cu caracter economic.

Petru Negură: ”Îl ajută prin faptul că-l ajută să cunoască mai bine spaţiul în care el trebuie să-şi plaseze comportamentul. De exemplu, crearea unei întreprinderi sau gestiunea ei, ce anume să aleagă, să producă această întreprindere, dacă e vorba de un business la nivelul întreprinderilor”.

Cu toate acestea, sociologul crede că beneficiarii principali ai serviciilor furnizate de statistică ar rămîne totuşi cei care guvernează, iar oamenii de rînd
profită de rezultatele bunei guvernari, sau dimpotriva sint victime calculate de statristica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG