Linkuri accesibilitate

Beleaşul din stradă


Viaţa și moartea falnicelor beleaşuri autohtone: celebrele pateuri cu carne, numite aici beleaşuri, nu vor mai fi vîndute pe străzile capitalei.


O declaraţie răsunătoare a făcut deunăzi medicul-şef sanitar de stat al municipiului Chişinău, Iurie Pînzaru. Celebrele pateuri cu carne, numite aici beleaşuri, nu vor mai fi vîndute pe străzile capitalei. Medicul-şef sanitar a spus că nu va prelungi termenul autorizaţiei, care expiră pe 1 iunie, din simplul motiv că vînzătorii de beleaşuri nu respectă normele sanitare.

Uite aşa se poate termina viaţa falnicelor beleaşuri autohtone. E un lucru trist, fireşte, pentru producătorii acestor pateuri foarte gustoase, numai că impresia mea, a unui umil cetăţean, e că aceştia, înainte de a se supăra pe medicul-şef sanitar, ar trebui să-şi cereceteze cu atenţia propria bucătărie. E în regulă totul acolo? Mie unuia mi se pare că vînzarea beleaşurilor ridică de mult timp serioase semne de întrebare.

În primul rînd, beleaşurile şi nu numai ele se vînd uneori în locuri murdare şi foarte aglomerate, cum e spaţiul dintre piaţa centrală şi gara auto centrală. Alături de gheretele şi buticurile care vînd într-o veselie pateuri se întorloacă cîini vagabonzi, trec cerşetori şi boschetari murdari, iar praful ridicat de vînt se aşază deseori peste marfa expusă în văzul tuturor. Şi apoi am văzut cum unii vînzători apucă cu mîna goală beleaşurile. Iar un bun cunoscut de-al meu, după ce a ingurgitat un beleaş fierbincior, cumpărat în stradă, a avut tulburări digestive.

Beleaşul vîndut în condiţii antisanitare e, de fapt, problema întregii ţări, nu doar a municipiului Chişinău. În autogara din Orhei, printre autobuzele ticsite cu călători, vînd pateuri nişte gospodine ale tranziţiei. O fi bune pateurile alea? E proaspătă şi bună carnea din ele? Eu unul nu le-am cumpărat niciodată. „Şi ce să facă sărmanii oameni care cîştigă astfel un ban?” Păi, să respecte normele sanitare şi să vîndă beleaşuri pînă la adînci bătrîneţe.

E timpul să ne dăm seama că nu se poate vinde un produs alimentar, care se şi mai alterează uşor, în orice condiţii, oriunde. Atunci cînd vom separa mîncarea de mizerie, atunci cînd vom prepara mîncare pentru alţii, respectînd normele sanitare, vom trăi într-o altă lume.
XS
SM
MD
LG