Linkuri accesibilitate

Barometrul de Opinie Publică - al 3-lea sondaj din mai


Igor Boțan și Arcadie Barbăroșie
Igor Boțan și Arcadie Barbăroșie

Faptul că PCRM se află în fruntea preferințelor respondenților dovedește inerția populaţiei în aprecierea rezultatelor guvernării


Un nou sondaj de opinie arată că Partidul Comuniştilor ar obţine cele mai multe locuri în Parlament la alegeri anticipate, iar liderul său, Vladimir Voronin ar fi votat de cei mai mulţi alegători în cazul unor alegeri prezidenţiale directe. Rezultatele Barometrului de Opinie date publicităţii astăzi contrazic, însă, pe cele unui alt sondaj de săptămâna trecută în care Vlad Filat figurează ca preferat al alegătorilor în caz de alegeri prezidenţiale directe.

Cercetarea arată că următorul Parlament ar putea fi format din patru partide. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri Partidul Comuniştilor ar acumula 29,5% din voturi, urmat de Partidul Liberal Democrat cu 19,2%, pe locul trei s-ar situa Partidul Democrat 9,1%, iar pe ultimul - Partidul Liberal cu 8.2%. Cota indecişilor ar constitui 22 la sută.

In eventualitatea unor alegeri prezidenţiale directe Vladimir Voronin s-ar afla în topul preferinţelor, fără să pretindă însă a fi ales din primul tur. Cât priveşte încrederea pe care o inspiră politicienii, Marian Lupu şi Vlad Filat au cei mai mulţi simpatizanţi.

42, 9% din respondenti au incredere in Marian Lupu, iar Vlad Filat se bucura de încrederea a 42,5% din respondenţi. Nivelul încrederii în liderul PLDM este ascendent, iar cel al fostului candidat la preşedinţie, Marian Lupu, care în decembrie a înregistrat cel mai înalt rating de 51%, descreşte cu mici oscilaţii.

Iată cum explică, directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, această tendință: „La 7 decembrie a avut loc ultima încercare a Parlamentului de alegere a preşedintelui, domnul Lupu era permanent în atenţia mass-media, respectiv era foarte cunoscut şi producea evenimente”.

Totuşi, dacă s-ar organiza alegeri prezidenţiale directe Vladimir Voronin ar fi favoritul cursei adunând 25,1% din voturi, urmat de Marian Lupu cu 20,4, Vlad Filat 18,3% şi la o distanţă mare actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă 5,3%.

L-am rugat pe directorul Institutului pentru Dezvoltare și Initiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu să explice cum se împacă popularitatea crescânda a lui Vladimir Filat cu atitudinea critica față de activitatea Guvernului și rezultatele muncii sale.

Igor Munteanu: „Ca urmare a acestui schimb de guvernare, importante sectoare ale economiei naţionale au simţit o anumită relaxare şi cetăţenii resimt această schimbarea pozitivă, dar această schimbare pozitivă nu variază şi pe alte segmente ale economiei naţionale şi nu afectează în mod fundamental situaţia bugetelor familiale. Se observă o inerţie a populaţiei în aprecierea rezultatelor guvernării, există anumite elemente pozitive, dar şi o mare de nelinişte şi preocupare. Scepticismul este legat, în general, de incertitudinile procesului politic”.

Analistul mai spune că deși rating-ul Partidului Comuniştilor încă mai domină spaţiul public şi al aşteptărilor populaţiei, este vizibilă uşoara descreştere a aderenţei comunistilor. Partidul Liberal Democrat înregistrează creştere lentă, dar vizibilă, cercetarea atestă o stabilitatea PD-ului in topul popularității şi o anumită descreştere a PL, ce se încadrează însă în limitele marjei de eroare.

Din nou Igor Munteanu: „PCRM este scos din arcul guvernării, dar în acelaşi timp profită de pe o largă zonă de inerţie, o bună parte a populaţiei nu a realizat încă faptul că PCRM încă nu se află la guvernare”.

Analistul independent, Bogdan Ţârdea crede însă că numărul alegătorilor nemulţumiţi de cursul general al politicii creşte, ceea ce ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru guvernanţi. Totodată, el mai accentuează tendinţa de scădere a încrederii în instituţiile statului.

Bogdan Târdea: „Alte sondaje arată că a scăzut foarte drastic şi încrederea faţă de principalele instituţii ale statului. Faţă de preşedinţie a scăzut la 30 de procente. Chiar în 2007 încrederea în instituţia preşedintelui era de 42%. Asta ne vorbeşte despre reducerea credibilităţii, erodarea legitimităţii structurilor puterii şi arată că există o înstrăinare a puterii faţă de populaţie”.

Bogdan Ţârdea noteaza că doar Partidul Liberal Democrat înregistrează o creştere univocă. O relativă creştere este întregistrata de Partidului Comuniştilor, dar si Partidul Social Democrat, ce-i drept în limitele marjei de eroare.

Bogdan Țârdea: „Tratatul de trafic la frontieră, creditul şi grantul de 2.6 miliarde dolari, tratatul cu FMI, tratatul de asociere care a demarat, volens-nolens, asigură o credibilitate sporită anume lui Filat. La noi cultura politica este personificată, oamenii vor să vadă că anume unul, nu ministru de externe sau viceministru, dar anume o persoană-cheie, trebuie să îşi asume meritele”.

Potrivit unui alt sondaj de opinie, prezentat săptămâna trecuta, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, Vlad Filat se bucura de încrederea a 56% din populaţie, urmat de Marian Lupu 51%, liderul PCRM-ului Vladimir Voronin fiind doar pe locul 5.

Sondajul IMAS prezentat pe 10 mai a dat urmatorul clasament: Marian Lupu se bucura de încrederea a 42% din populaţie, urmat de Vlad Filat cu 39% dupa care pe pozitia a treia s-ar situa liderul comunistilor moldoveni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG