Linkuri accesibilitate

Budapesta: parlamentul adoptă legea acordării cetățeniei maghiare conaționalilor din diasporă


Parlamentarii de la Budapesta au votat in favoarea acordarii cetateniei Ungariei pentru maghiarii care locuiesc in alte tari. Decizia ar putea sa sporeasca tensiunile dintre Ungaria si Slovacia, ambele tari membre ale Uniunii Europene si Aliantei Nord Atlantice. Jolt Nemeth, presedintele comitetului de relatii externe din parlamentul de la Budapesta a spus ca prin aceasta lege, va fi limpede pentru toti cei 15 milioane de maghiari din 5 continente ca Ungaria este statul lor. Nemeth a mai spus si ca in tarile din vecinatate Slovenia, Croatia, Romania, Serbia si Slovacia exista dreptul la dubla cetatenie si ca aceasta practica este acceptata.

Slovacia a criticat masura si a amenintat ca cetatenii slovaci care ar solicita si cetatenia Ungariei ar putea sa o piarda pe cea slovaca.

Opozitia socialista de la Budapesta a spus ca noua lege va contribui la victoria in Slovacia a unor partid anti-maghiar si ca va pune intr-o situatie dificila minoritatea maghiara din aceasta tara.

In baza noii legi, maghiarii din alte tari trebuie sa isi dovedeasca etnicitatea, sa vorbaesca ungureste si sa nu aibe dosar penal. Maghiarii din afara Ungariei nu vor avea drept de vot in Ungaria.
XS
SM
MD
LG