Linkuri accesibilitate

„Am reuşit într-o perioadă record să avansăm foarte repede”


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă este încrezător că viteza cu care avansează în dialogul cu UE, îi permite Moldovei să recupereze timpul pierdut de guvernarea comunistă


Ministrul de Externe Iurie Leancă spune că autorităţile moldovene nu sunt geloase pe Rusia şi Ucraina pentru că vor începe înaintea Moldovei negocierile cu Uniunea Europeană privind anularea regimului de vize. Chiar dacă va lua startul mai târziu, Moldova speră să parcurgă toate etapele rapid, a spus ministrul Leancă, astăzi, la revenirea de la un summit al Parteneriatului Estic şi înainte de o vizită la Moscova.

Întîrzierea în care s-ar părea că se află Moldova este o consecinţă a guvernării comuniste, a menţionat Iurie Leancă: „Dar haide să ne gîndim totuşi care e situaţia reală a lucrurilor. Aduceţi-vă aminte cînd au început ucrainenii dialogul privind vizele. Vreţi să vă spun eu? Mai bine de 2 ani în urmă. Noi am început discuţiile şi pentru prima dată am reflectat acest subiect în decembrie, în comunicatul de presă. Şi totuşi, deşi am venit cu mare întîrziere, de 2 ani şi jumătate, prin acordul de asociere care prevede aceste elemente, noi am reuşit într-o perioadă record să avansăm foarte-foarte repede. Dar nu putem să înlăturăm cu totul anumite faze obligatorii ”.

Avantajul pe care-l au ruşii şi ucrainenii faţă de moldoveni stă în faptul că aceştia au trecut de etapa analizei deficienţelor, a specificat ministrul de externe, lucru care-i apropie de obţinerea aşa-numitei foi de parcurs. Leancă s-a arătat însă încrezător că viteza cu care avansează Moldova în dialogul cu UE, pe care a remarcat-o şi Comisarul european pentru extindere Fule, îi permite Moldovei să recupereze timpul pierdut. Ministrul de externe îşi păstrează convingerea că Parteneriatul Estic oferă cadrul necesar pentru o integrare mai rapidă a Moldovei în UE. Referindu-se nemijlocit la discuţiile din cadrul reuniunii de la Sopot a Parteneriatului Estic, Leancă a păstrat retorica optimistă.

Iurie Leancă: „Mă bucură foarte mult că un şir de miniştri de externe au spus foarte clar cît de important este să se ofere perspectiva europeană, clară, pentru ţările care evoluează foarte pozitiv şi în conformitate cu cerinţele, valorile şi standardele Uniunii Europene. Deci uşa este deschisă, totul depinde de noi. Şi dacă ne vom mişca aşa cum ne-am mişcat pînă acum – şi vreau să vă asigur că noi sîntem deja consideraţi pe bună dreptate un fel de campioni în această regiune -, într-o perspectivă nu foarte îndelungată ni se va recunoaşte ceea ce e a Cezarului, această perspectivă clară europeană”.

În ce priveşte relaţiile cu Rusia, ministrul Leancă crede că acestea sînt pe un făgaş bun, făcînd trimitere la tonalitatea discuţiei pe care au avut-o recent prim-miniştrii rus şi moldovean la Sankt-Petersburg plus vizita pe care o va face el mîine la Moscova la invitaţia omologului său rus Lavrov.

Iurie Leancă: „Este adevărat că mai avem anumite diferenţe de opinie pe anumite subiecte şi discuţia pe care o voi avea cu colegul meu bineînţeles că se va axa şi pe conflictul transnistrean, cît de avansaţi sîntem, care sînt problemele, ce ar trebui să facem ca fim mai bine auziţi, ca argumentele noastre să prindă mai bine. Avem cîteva obiective în acest sens”.

Ministrul de externe a ţinut să precizeze pentru presă că va insista în discuţiile sale cu oficialii ruşi asupra relansării negocierilor în formatul 5+2.
Previous Next

XS
SM
MD
LG