Linkuri accesibilitate

Moscova critică staționarea unei baterii Patriot în Polonia


Rachete Patriot la baza Morag
Rachete Patriot la baza Morag

Ministrul polonez al apărării Bogdan Klich salută prezența trupelor americane pe teritoriul țăriii sale

Federaţia Rusă a criticat Statele Unite ale Americii pentru dislocarea unei baterii de rachete „Patriot” în Polonia. Bateria de rachete „Patriot” cu acţiune sol-aer va staționată în partea de nord a ţării, la doar 60 de kilometri de frontiera cu Rusia, la baza militară Morag.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus ieri din nou că nu înţelege logica şi sensul de cooperare între Statele Unite şi Polonia în acest domeniu. Tot el a adaugat că argumentele ruşilor care nu vor rachete americane prea aproape de graniţele lor, au rămas fară răspuns.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că "o astfel de activitate militară nu contribuie la consolidarea securităţii reciproce şi nici nu dezvolta relații de încredere și previzibilitate în această regiune."

Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich a salutat sosirea acestei baterii de rachete americane în Polonia. El a declarat că prezenţa soldaţilor americani consolidează securitatea ţării sale şi relaţia ei cu Statele Unite.

Până la 150 de soldați americani cu sediul în Germania, vor deservi rachetele din Polonia şi vor instrui soldaţii polonezi cum să opereze cu ele.

Rusia şi Statele Unite au căutat în ultimele luni să-și îmbunătăţească relaţiile deteriorate în timpul administraţiei Bush. Washingtonul a declarat că "resetarea" relaţiilor cu Moscova nu va afecta relaţiile cu aliaţii est-europeni, precum Polonia.
XS
SM
MD
LG