Linkuri accesibilitate

Sondaje inconcludente înaintea legislativelor din Cehia


Nici un partid nu va avea probabil majoritatea necesară formării unui guvern capibil de reformarea sistemului de pensii

În Cehia se încheie astăzi campania dinaintea alegerilor parlamentare de vineri şi sâmbătă. Într-o vreme de criză globală, tema principală a mitingurilor şi dezbaterilor electorale a fost şi aici economia.

În prag de alegeri, Cehia se numără printre ţările europene cele mai puţin afectate de criza economică şi are unul din deficitele bugetare cele mai mici din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cehii nu au încredere totală în statistici şi se tem că ar putea împărtăşi soarta Greciei. Iar partidele politice aflate în campanie au avut grijă să exploateze aceste temeri.

Social-democraţii, care conduc în sondaje, le-au spus alegătorilor că numai ei îi vor feri de eventuale reduceri bugetare dureroase, ba chiar le vor da noi beneficii sociale, pentru că numai ei apără prin tradiţie justiţia socială. Partidele de dreapta, în frunte cu ODS, al doilea clasat în sondaje, au spus că social-democraţii sunt populişti şi mint, pentru că în aceste vremuri grele trebuie strânsă cureaua, iar cine nu o face va arunca ţara într-o criză de tip grecesc, adică în capcana datoriilor. Un banc al suporterilor dreptei sună: „Vă calcă pe nervi copiii dvs.? Votaţi social-democraţia. Le va distruge viitorul”.

Corespondentul Reuters la Praga scrie că alegerile găsesc Cehia divizată. Cei bogaţi vor să câştige dreapta, care apără impozitele mici, şi râd de promisiunile social-democrate despre bunăstare pentru toţi. Săracii Cehiei, mai ales din zonele cu şomaj înalt, cred că numai stânga îi poate apăra de nemiloasa dreaptă, prietena oamenilor de afaceri, şi se pregătesc să voteze fie cu social-democraţii, fie cu comuniştii.

La Praga, dreapta are şanse să cîştige, scrie Reuters. Oraşul este a cincea cea mai bogată regiune din Uniunea Europeană, cu un venit pe cap de locuitor mai mare decât al Vienei sau Amsterdamului. Şomajul în capitală este aproape inexistent. Dar în zonele rurale şi în oraşele muncitoreşti, oamenii trăiesc sub media Uniunii Europene, se confruntă cu un şomaj în creştere şi vor cât mai multe ajutoare sociale, pe care numai stânga le promite.

Altă diviziune internă, scrie Reuters, este între tineri şi bătrâni. Spre deosebire de colegii lor de generaţie din Vestul Europei, atraşi mai ales de ideologia stângii, tinerii cehi care votează prima oară preferă dreapta, pe care o consideră mai capabilă să dezvolte ţara prin măsuri radicale şi inteligente.

După cum arată sondajele de opinie, este greu de spus cine va conduce Cehia după alegeri. Politologul Jiri Pehe a declarat agenţiei Reuters că nici un partid nu va avea probabil majoritatea, iar alianţele aduc de obicei guverne slabe, silite să facă compromisuri şi incapabile de reforme. Acesta ar fi, spune Pehe, pericolul pe termen lung pentru o Cehie care se teme să nu ajungă în situaţia Greciei. În absenţa reformei sistemului de pensii şi în general a asistenţei sociale, reformă de care se va teme orice guvern slab, Cehia ar putea aluneca din poziţia de elev cuminte al clasei economice europene, cu consecinţe greu de prevăzut.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG