Linkuri accesibilitate

Compromiterea iremediabilă a secerii și ciocanului (Evenimentul zilei)


Năruirea încrederii electoratului în orice guvern (Adevărul)

Declaratiile ce preced prezentarea raportului comisiei Cojocaru, care analizeaza efectele totalitarismului sovietic asupra Moldovei, sunt prezentate intr-un articol din Evenimentul zilei, semnat de Vlad Stoicescu. “Simbolul secera si ciocanul a fost compromis iremediabil” – a spus istoricul Gheorghe Cojocaru, citat in Evenimentul zilei. Ziarul adauga ca opozitia de la Chisinau a reactionat deja extrem de dur, reluand retorica “feţelor fasciste”. Stoicescu reia declaratiile comunistului Mark Tkaciuc, precum si pe ale juristului comunist Sergiu Sarbu, care avertizează că eventuala interzicere a secerei si ciocanului, ca însemne ale Partidului Comuniştilor, va fi atacată la toate instanţele de judecata posibile “deoarece este un precedent periculos, care nu s-a mai intalnit nicaieri”.

Un interviu consemnat de ziarul Adevarul, cu fruntasul social-democrat Vasile Dancu, fost ministru al Comunicarii si Informatiilor Publice in guvernul Adrian Nastase, face un portret al actualului moment politic. Ca sociolog, Dancu constata scaderea la cote dramatice a increderii romanilor in institutii, ceea ce nu este de natura sa genereze solutii pentru actuala criza economica. Premierul Emil Boc, pe care Dancu il considera un om onest si bineintentionat, si-a pierdut cea mai mare parte din credibilitate. O data cu ea s-a naruit insa si increderea in orice guvern. Tocmai de aceea se agita din nou ideea unui “tatuc”, a unui lider capabil sa coalizeze sustinerea alegatorilor. Daca anul trecut a fost impins in acest rol primarul Sibiului Klaus Johanis, acum este adus tot mai des in discutie guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Vasile Dancu mai declara pentru Adevarul ca modul in care seful statului Traian Basescu a preluat sarcina de a anunta programul de austeritate s-ar explica prin incercarea sa de a proteja cat de cat pozitia guvernului ca institutie. S-a folosit, adica, de creditul pe care inca i-l face domniei sale electoratul pentru a convinge de justetea mesajului. Interlocutorul interviului din Adevarul considera ca Romania partidelor politice se afla intr-un moment de cotitura, dincolo de care nu se poate vedea inca nimic clar.
XS
SM
MD
LG