Linkuri accesibilitate

Vînzarea de medicamente - cea mai profitabilă afacere din R. Moldova


Scheme frauduloase de majorarea a preţului aplicate de importatori sub protecţia fostei clase politice

Guvernul vrea să controleze preţurile la medicamente după ce a constatat că moldovenii plătesc pentru unele dintre ele de cîteva ori mai mult decît ceţăţenii ţărilor din regiune. Guvernanţii cred că la asta s-a ajuns în urma unor scheme frauduloase de majorarea a preţului aplicate de importatorii moldoveni sub protecţia fostei clase politice. Cum are de gînd să schimbe situaţia guvernul Filat?

Liubovi Lavrov, o pensionară de 69 de ani din Chişinău pe care am surprins-o astăzi ieşind dintr-o farmacie, mi-a povestit că este hipertonică şi cheltuie lunar cîteva sute de lei pentru medicamentele ce-i sunt strict necesare: “În cîteva rînduri, am rugat o vecină să-mi aducă medicamentul din Ucraina. La noi e 30 de lei cutia, iar de acolo mi l-a cumpărat cu 12 lei. Dar mi-i jenă să apelez mereu la ea. Aşa că arunc toată pensia pe medicamente. Luna trecută am cumpărat de 500 de lei. Luna asta am cheltuit 300, iar acum am mai cumpărat un preparat cu 120 de lei. Da ce să fac?”

Un bărbat pe care l-am întîlnit tot acolo îmi spune că are un copil sugar acasă, iar cînd vine vremea să-i procure vreo mixtură pentru burtică are impresia că are şi fire de aur în ea: „Este de înţeles că-s scumpe, că sunt de import şi variază în funcţie de cursul valutei. Dar cred că nu-i mare problemă de văzut dacă totul e legal. Să se uite la preţul cu care l-au devamat şi să meargă în fiecare reţea de farmacie să vadă cu ce preţ a ajuns.”

Şeful Centrului Anticorupţie, Viorel Chetraru i-a spus astăzi premierului Filat că vînzarea de medicamente a devenit cea mai profitabilă afacere în Republica Moldova, mai profitabilă chiar decît comerţul cu alcool sau ţigări considerate pînă acum de top pentru cererea mare care există pe orice piaţă pentru aceste produse. Cum s-a ajuns aici, dat fiind faptul că importatorii nu au dreptul la un adaos comercial mai mare de 40 la sută din preţul de achiziţie?

Iată explicaţia pe care a oferit-o Europei Libere şeful poliţiei anticorupţie: „Importatorul introduce în ţară medicamentul declarînd nu un preţ de la producător, ci altul majorat de cîteva ori prin aplicarea unor segmente intermediare aflate în zone off-shore, care nu pot fi monitorizate. Şi de la acel preţ deja se aplică adaosul comercial.”

Cum pot fi sancţionaţi pretinşii rău-făcători? Nicicum, este răspunsul lui Viorel Chetraru.

Numai pe parcursul anului 2009, tranzacţiile cu medicamente au constituit peste 2 miliarde de lei, precizează şeful fiscului, Nicole Platon. Cît din această sumă a ajuns în buget sub formă de TVA? Ceva mai puţin de patru milioane. O lege adoptată încă de guvernul Tarlev absolvă de impozitare veniturile reinvestite, iar majoritatea importatorilor au declarat că ar fi efectuat investiţii. Şeful fiscului se arătă însă neîncrezător: “Vom investiga situaţia la toate întreprinderile să vedem dacă contribuţiile au fost diminuate legal.”

Premierul Filat nu şi-a ascuns emoţiile: “Zeci de milioane pur si simplu furate de la oameni. Unde-s banii? Cine-i responsabil că banii care trebuiau să ajungă la buget nu au ajuns? Dacă nu vă lamuriti voi, o sa va ajut eu cu niste adrese – să vedeti unde ajung aceste diferente.”

Dar iată ce ne-a spus premierul întrebat dacă o afacere “atît de înfloritoare”, vorba şefului poliţiei anticorupţie, ar fi fost posibilă fără protecţia puterii: “A fost protejat în modul cel mai direct şi de către primele persoane în stat”.

Guvernul s-a declarat hotărît să elaboreze cît de repede noi reglementări, care să-i împiedice pe operatori să mărească preţul de achiziţie a medicamentelor din circuitul oficial. Aceştia ar putea fi obligaţi să anunţe la început de an Ministerul Sănătăţii cu ce preţuri vor opera şi să nu aibă dreptul să modifice preţurile declarate pe parcursul anului. Unii experţi pun la îndoială însă eficienţa măsurii. Mai ales că o practică similar aplicată la vamă pentru alte produse nu a dat rezultatele scontate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG