Linkuri accesibilitate

Șansa Moldovei de a nu fi fost implicată în credidarea ipotecară


Dumitru Ursu
Dumitru Ursu

Dumitru Ursu: Moldova poate fi însă afectată de deprecierea monedei euro față de dolar


Un interviu cu Dumitru Ursu, președintele Asociației Băncilor din Moldova
.

Dumitru Ursu: Acele procese care au avut loc la inceputul anului trecut de criza financiara internationala au afectat din plin si Republica Moldova.

Europa Libera: Fosta guvernare nu recunostea acest fenomen. Sa ne spuneti cat se poate de concret cum anume a fost afectata Republica Moldova de aceasta criza mondiala?

Dumitru Ursu: Sa luam, de exemplu, scaderea PIB, 7,5 la suta. Aceasta e o situatie de criza profunda. Dar daca ma refer doar la sectorul bancar anul 2008, noi l-am finalizat cu un profit de peste 100 mln dolari. Iar in 2009 am avut pierderi estimate la minus 12 mln dolari. Norocul Moldovei ca nu a fost implicata in creditarea ipotecara. Asa cum au fost bancile americane sau cele britanice care au avut cel mai mult de suferit. Creditarea impotecara in Republica Moldova constituie doar 10 la suta din portofoliul bancar al bancilor comerciale. Deci e vorba doar de doua-cinci miliarde de lei. Iar in creditarea ipotecara si domeniul constructiilor au fost investiti bani ai companiilor nerezidente din Moldova.

Europa Libera: Asemenea Greciei si Romaniei, si Republica Moldova continua sa creada ca nu va fi atinsa de criza. Acum vedem ce se intampla la Atena si Bucuresti, adevarate crize sociale, soldate cu proteste si greve. Putem fi siguri ca Moldova va fi ocolita de consecintele crizei?

Dumitru Ursu: Daca ne referim la zona Euro, sunt consecintele ce se fac simtite in Grecia. In Grecia s-a produs un cutremur financiar, iar magnitudinea acestui cutrenur va zgudui inca mult continentul european si nu numai.

Europa Libera: O situatie asemanatoare atestam si in Romania.

Dumitru Ursu: Si in Romania la fel. Bugetul public care inregistreaza un mare deficit. Greve interminabile. Eu nu vreau sa spun daca am fost mai inteligenti sau nu. Cifrele vorbesc. Cand am accentuat ca deficitul bugetului in Moldova este de 1,5 la suta, multi s-au mirat. In Ungaria 7,5. In Grecia, Spania, Portugalia 10-12 la suta. Mai devreme sau mai tarziu trebuia sa se ajunga la aceasta situatie. In pofida faptului ca, conform Tratatului de la Maastricht de creare a zonei Euro, sunt niste indicatori foarte rigizi de securitate financiara, de protectie financiara a tarii. Deci un deficit al bugetului nu trebuie sa depaseasca 1,5 la suta si o inflatie in aceasta zona de 3-4 la suta.

Europa Libera: Ce prognostic puteti face pentru situatia din Republica Moldova?

Dumitru Ursu: Pentru Republica Moldova nu vad anumite cauze care ar putea perturba dramatic situatia, asemanator celei din tarile vecine. Dar asta nu inseamna ca economia va ramane neafectata. Sa nu uitam de exporturile moldovenesti pe acele piete. Razboiul euro-dolar, deprecierea enorma a monedei Euro fata de Dolar care va afecta si economia Republicii Moldova. Or, Moldova e situata in imediata apropiere a zonei Euro. Rulajul valutar, rulajul conturilor valutare in Republica Moldova este de 55 la suta in dolari, 35% in Euro si in rest “valute moi”, asa precum le numim noi, hrivna ucraineana sau, rubla ruseasca. Republica Moldova poate fi afectata din cauza acestor deprecieri, acestor turbulente, care au loc pe piata monedelor nationale din aceste tari.

Europa Libera: Si ce ar trebui sa intreprinda Moldova in asemenea circumstante?

Dumitru Ursu: Sa diversificam exporturile, sa promovam o politica bugetara rigida si o politica monetara austera.

Europa Libera: Faptul ca Moldova pastreaza in contul valutar mai multi dolari, o avantajeaza?

Dumitru Ursu: Aici trebuie spus ca guvernul nu este acel care impune agentilor economici sa incheie contractele in Euro sau Dolar, agentii stabilesc valuta in care au loc decontarile.
XS
SM
MD
LG