Linkuri accesibilitate

Vizite la Sankt Petersburg și la Sfîntul Scaun


Adrian Videanu confirmă ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Moldova

Stirile la zi referitoare la Republica Moldova sunt postate prompt de editiile electronice ale ziarelor de la Bucuresti. Daca sambata Romania libera publica declaratiile premierului Vlad Filat, facute in cursul intrevederii cu omologul sau rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, astazi Evenimentul zilei si Adevarul au preluat de indata informatia privind invitarea oficiala a Papei Benedict al XVI-lea in Republica Moldova.

In Adevarul poate fi citita si declaratia facuta de ministrul roman al economiei, Adrian Videanu, la postul de televiziune Publika TV. Alaturi de anuntul optimist ca in trimestrele doi-trei Romania isi va relua cresterea economica, dupa adoptarea masurilor dureroase anuntate de guvern, figureaza si confirmarea de catre oficialul roman a ajutorului nerambursabil pentru Republica Moldova: 100 de milioane de euro pe o perioada de patru ani. Prima transa, de 25 de milioane de euro este deja bugetata pentru acest an, cu acceptul Fondului Monetar International.

Istoricul Adrian Cioroianu scrie in saptamanalul Dilema veche despre popularitatea statuii lui Stefan cel Mare de la Chisinau, pornind de la obiceiul tinerilor proaspat casatoriti de a se fotografia acolo. Daca acest lucru nu este ciudat, tinand cont de ce simbolizeaza voievodul pentru Moldova, nu e insa un lucru neaparat de asteptat ca unele din cupluri care se pozeaza la statuie sa vorbeasca ruseste. Cioroianu constata, citandu-l pe istoricul basarabean Vasile Dumbrava, ca Stefan cel Mare convine tuturor: si romanofonilor – pentru care este un simbol al romanitatii pe aceste plaiuri -, dar si adeptilor moldovenismului de tip Voronin, pentru care voievodul Moldovei medievale este fauritorul statului moldovean. Povestea statuii turnate din bronzul a doua tunuri turcesti, capturate la Plevna si Smardan in 1877, este reluata pe scurt pentru cititorii Dilemei vechi. Adrian Cioroianu adauga si propria-i neliniste: ce va fi in viitor? Unii tineri moldoveni vor invata numai in limba rusa iar altii numai in romana? Tara s-ar putea ghetoiza sau va dezvolta o dualitate lingvistica, precum Belgia, cu toate riscurile aferente, se mai arata in saptamanalul de la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG